fbpx
Kennis over huid & voeding

Wat kun je het beste drinken om je cholesterolgehalte te helpen verlagen?

Aantal keer bekeken: 3K views
Tags: bèta-glucanen, cholesterol, havermout, lycopeen

Leestijd: 8 minuten

Heb je een te hoog cholesterol gehalte en wil je dat op een natuurlijke manier verlagen of het niveau ervan beter beheersen? In dit artikel lees je welke nutriënten in drankjes jou kunnen helpen. Want er zijn verschillende soorten dranken die verbindingen bevatten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen of gezond te houden. Denk daarbij aan havermelk en groene thee. Ook lees je welke drankjes je juist moet vermijden.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een geelkleurige, vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Om het bolletje zit een laagje eiwit. Dit zorgt ervoor dat cholesterol vervoerd kan worden door het bloed. Ons lichaam maakt cholesterol aan in de lever, maar we krijgen het ook binnen via het voedsel dat we eten en drinken.

Wat doet cholesterol?

Cholesterol wordt door het lichaam gebruikt om cellen en hormonen te maken en voor de aanmaak van gal. Lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) zijn twee verschillende soorten cholesterol . Wanneer het cholesterolgehalte ongezond is, verhoogt dit het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals beroerte of hartaanvallen.

De beste drankjes om het cholesterolgehalte te helpen verbeteren

Havermelk

Haver bevat bèta-glucanen, die een gelachtige substantie in de darmen creëren en een wisselwerking hebben met galzouten. Hierdoor wordt de opname van cholesterol verminderd.

Een review uit 2018 wees uit dat haverdranken, zoals havermelk, een meer consistente verlaging van cholesterol kunnen bieden dan halfvaste of vaste haverproducten. [1]

Probeer voor maximaal voordeel ongeveer 3 g bèta-glucanen per dag te consumeren. Dit kan leiden tot een vermindering van 7% in LDL. [2] Een kopje havermelk bevat ongeveer 1,3 g bèta-glucanen.

Zorg ervoor dat je de etiketten van haverdrank controleert om er zeker van te zijn dat ze bèta-glucanen bevatten.

Lees hier wat havermout kan betekenen om stress te verminderen.

De juiste voeding en dranken zoals groene thee kunnen cholesterol helpen verlagen

Groene thee

Groene thee bevat catechines en andere antioxidanten die lijken te helpen bij het verlagen van ‘slecht’ LDL. [3]

In een onderzoek uit 2015 gaven wetenschappers ratten drinkwater doordrenkt met catechines en epigallocatechinegallaat, een andere nuttige antioxidant in groene thee. Na 56 dagen merkten wetenschappers op dat de cholesterol- en “slechte” LDL-spiegels met ongeveer 14,4% en 30,4% waren afgenomen bij de twee groepen ratten die een cholesterolrijk dieet volgden. [4]

Zwarte thee kan ook een positief effect hebben op cholesterol, maar in mindere mate dan de groene variant. Dit komt voornamelijk doordat verschillende hoeveelheden catechines in de theeën ervoor zorgen dat het lichaam vloeistof op een andere manier opneemt.

Bovendien kan cafeïne ook helpen om HDL-waarden te verhogen.

Tomatensap

Tomaten zijn rijk aan een stof genaamd lycopeen, die de lipideniveaus kan verbeteren en het “slechte” LDL-cholesterol kan verlagen. [5]

Bovendien suggereert onderzoek dat het verwerken van tomaten tot sap hun lycopeengehalte verhoogt. [6]

Tip: in het collageenkookboek lees je meer over lycopeen en wat dit voor effect heeft op het collageen in je huid.

Tomatensap is ook rijk aan cholesterolverlagende vezels en niacine*.

*Niacine, ook wel vitamine B3 genoemd, is belangrijk voor de energieproductie in ons lichaam en voor het behoud van een mooie huid. Vitamine B3 stimuleert de aanmaak van collageen en andere eiwitten zoals elastine in de huid.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat 25 vrouwen die 2 maanden lang 280 ml tomatensap dronken, een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed ervoeren. [7] De deelnemers in dit onderzoek waren 20-30 jaar oud en hadden een body mass index-score van ten minste 20.

Drankjes met cacao

Cacao bevat antioxidanten, flavanolen genaamd, die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Het is het hoofdingrediënt van pure chocolade.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat het consumeren van een drank van 450 mg met cacaoflavanolen tweemaal daags gedurende 1 maand het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte verlaagde en het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte verhoogde. [8]

Cacao bevat een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die ook kunnen helpen het cholesterolgehalte te verbeteren.

Dranken waarin bewerkte chocolade wordt verwerkt, bevatten echter een hoog gehalte aan verzadigde vetten. Daarom kies je het beste voor pure cacao.

Het zal je verbazen: alcohol

Kun je je voorstellen dat een wijntje per dag goed voor je is?
Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat een laag tot matig alcoholgebruik gunstiger kan zijn voor de gezondheid van het hart dan helemaal niet drinken. [9] Ja ja…je leest het goed!

Matige alcoholconsumptie lijkt de ‘goede’ HDL-cholesterolwaarden te verhogen. Matige consumptie omvat het drinken van maximaal 1 alcoholische drank per dag voor vrouwen en maximaal 2 voor mannen.

De invloed die alcohol kan hebben op het cholesterolgehalte hangt grotendeels af van factoren zoals hoeveel iemand drinkt, leeftijd en geslacht, en het soort alcohol dat wordt gedronken.

Overmatig drinken verhoogt echter het cholesterolgehalte en het consumeren van alcohol brengt zoveel gezondheidsrisico’s met zich mee dat de negatieve effecten waarschijnlijk opwegen tegen de voordelen. [10]

Welke drankjes kun je beter vermijden?

Dranken die veel verzadigde vetten bevatten, kun je het beste vermijden. Zoals;

  • koffie of thee met toegevoegde room, slagroom, magere melk of creamer,
  • dranken of smoothies die kokos- of palmolie bevatten,
  • melkproducten met een hoog vetgehalte,
  • frisdrank met veel suiker,
  • vruchtensappen, sportdranken, energydranken, koffie en thee met suiker, voorverpakte smoothies.

Wat is de link tussen cholesterol en collageen?

Misschien vraag je je af wat dit artikel over cholesterol met collageen te maken heeft. Dat leg ik graag uit.

Door het ophopen van cholesterol, kunnen je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dit heet slagaderverkalking en kan een hart- of vaatziekte veroorzaken.

Slagaders staan aan een ongelofelijke druk bloot. Met elke hartslag zetten ze uit en trekken ze samen. Daarom is het belangrijk dat slagaders sterk en flexibel zijn. Ook op de langere termijn, dus als je ouder wordt. Collageen speelt hier een belangrijke rol in omdat het een flexibel netwerk in de vaatwanden vormt. Maar liefst 15% van onze slagaderen bestaat uit collageen.

Collageen neemt met de leeftijd af en is ook gevoelig voor de manier waarop je leeft: je lifestyle. Daardoor wordt niet alleen de kwaliteit van je huid minder maar ook zal de flexibiliteit van de slagaderen afnemen. Er zullen zich kleine scheurtjes vormen, die vervolgens worden opgevuld met cholesterol.

Het neerslaan van cholesterol is eigenlijk een vernuftige manier van je lichaam om bloedvaten te repareren als er onvoldoende collageen voor handen is.

Veel van bovengenoemde drankjes – behalve alcohol- zijn ook gunstig voor de aanmaak van collageen. Al deze nutriënten worden uitgelegd op deze website en kun je ook teruglezen in het collageenkookboek. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon onderstreept hiermee nog maar eens het belang voor onze gezondheid en een mooie huid van binnenuit.

Heb je vragen? Stuur een mail naar info@collageenkookboek.nl

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!
collageenkookboek wat zie jij er lekker

Collageenkookboek

Bindwijze: Paperback | Taal: Nederlands | sterren voor collageenkookboek reviews reviews en recensies 

€ 22,50  inclusief verzendkosten

Op voorraad  | PostNL

Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Veilige SSL betaalpagina

Vóór 15:00 uur besteld; de volgende dag in huis

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.