fbpx
Kennis over huid & voeding

Verbazingwekkende antioxidanten voor de gezondheid van lichaam en huid

Aantal keer bekeken: 1K views
Geen reacties
Tags: antioxidanten, mineralen, vitamines, vitamineuze antioxidanten, vrije radicalen
Oxidanten, ook ‘vrije radicalen’ genoemd, ontstaan als een natuurlijk bijproduct van de miljoenen biochemische processen die elke minuut in het lichaam plaatsvinden.

De voor ons onmisbare zuurstof die we inademen en die alle functies van het lichaam ondersteunt, creëert ook deze schadelijke bijproducten die celbeschadiging veroorzaken. Meestal aan DNA, vetten en eiwitten, zoals in collageen.

Vrije radicalen worden ook veroorzaakt door externe invloeden zoals blootstelling aan de zon, pesticiden en andere vormen van milieuvervuiling. Bovendien worden hun niveaus verhoogd door mentale en fysieke stress, de consumptie van alcoholische dranken, ongezond voedsel en sigarettenrook.

Net zoals oxidatie roest veroorzaakt bij auto’s, veroorzaakt oxidatie in het lichaam de ​​afbraak van cellen. Als de hoeveelheid oxidatie van vrije radicalen in het lichaam tot een ongezond niveau stijgt, kan dit leiden tot uitgebreide schade aan cellulaire componenten en kan het het verouderingsproces versnellen. Hierover lees je meer in het collageen kookboek.

Wat nog belangrijker is, is dat oxidatieve stress kan bijdragen aan een breed scala van degeneratieve ziekten. Vrije radicalen verminderen het vermogen van het lichaam om andere problemen aan te pakken, waaronder cardiovasculaire storingen, oogaandoeningen en kanker.

Bovendien kan een teveel aan vrije radicalen resulteren in een aangetast immuunsysteem, wat leidt tot immunologische aandoeningen en een vermindering van het vermogen van het lichaam om wonden te genezen en infecties te overwinnen. Sommige onderzoeken wijzen op mogelijke verbanden met artritis en soortgelijke chronische aandoeningen.

De rol van antioxidanten

Antioxidanten gaan deze effecten tegen doordat ze zich binden aan vrije radicalen voordat ze schade kunnen veroorzaken. Vervolgens zetten antioxidanten de vrije radicalen om in niet-schadelijke biochemische stoffen, wat enorm helpt bij het herstel van cellulaire schade.

Antioxiderende enzymen

Bepaalde antioxiderende enzymen worden in het lichaam geproduceerd. De meest bekende hiervan zijn catalase, superoxide dismutase en glutathion:

Catalase zet waterstofperoxide om in water en zuurstof.

Superoxide-dismutase breekt antioxidanten af ​​tot waterstofperoxide.

Glutathion werkt als een ontgiftingsmiddel en verandert ook de vorm van gifstoffen zodat ze gemakkelijker door het lichaam kunnen worden verwijderd.

Vitamineuze antioxidanten

Andere antioxidanten kunnen via de voeding worden geconsumeerd. Enkele van de bekendere zijn bijvoorbeeld de antioxidant-vitamines bètacaroteen, vitamine B6, vitamine C en vitamine E.

Mineralen zoals selenium, zink, glutathion en co-enzym Q10 kunnen ook antioxiderende eigenschappen hebben, evenals flavonoïden zoals cranberry, sommige aminozuren, plus organische extracten van mariadistel en van de boom ginkgo biloba.

Het belang van verse groenten en fruit

Een dieet dat rijk is aan verse groenten en fruit levert een grote voorraad van deze antioxidanten die schadelijke vrije radicalen kunnen elimineren. De hoogste concentraties komen voor in fruit en bladgroenten, zoals wortels, sinaasappel en rode paprika, spinazie en tomaten.

Koken kan sommige antioxidanten vernietigen. Daarom is het regelmatig eten van rauwe groenten en fruit een goed advies. Groente stomen in plaats van koken of bakken is ook een aanrader!

Combineer en varieer in je dieet

Antioxidanten kunnen het beste in combinatie met andere voedingsstoffen worden geconsumeerd. Dit komt doordat afzonderlijke antioxidanten zoals vitamine E, andere vitamines nodig hebben om als effectieve antioxidant te werken. Voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen zijn daarom de beste en meest biologisch beschikbare bron van antioxidanten.

Superfoods uit het regenwoud

Een aantal producten afkomstig uit de regenwouden zijn een van de beste bronnen van natuurlijke antioxidanten die ooit gevonden zijn. Fruit zoals de acaibes is geweldig in de gezondheidswereld vanwege het brede scala en het grote aantal antioxidanten dat ze bevatten, waardoor ze een perfecte bron van antioxidanten zijn. Het is geen wonder dat de acaibes een van de top 10 van ‘superfoods’ ter wereld wordt genoemd.

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.