fbpx

Veel gestelde vragen

Collageen, van het Griekse κολλώ dat samenbinden betekent, is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam en de huid. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en houdt onze huid elastisch en stevig. Maar het zorgt ook voor het herstel van al onze bindweefsels zoals pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten.

Vanaf je 25e verlies je ongeveer 1% collageen per jaar. Dat betekent dat je bijvoorbeeld op je 55e al 30% minder collageen in je huid hebt. Het verlies van collageen zorgt uiteindelijk voor huidveroudering maar ook voor de afname van spieren en het minder soepel worden van gewrichten.

Daarom is dit eiwit zo belangrijk voor ons!

Het is mogelijk om de aanmaak van collageen te stimuleren door bepaalde voeding te eten.

Voeding dat rijk is aan aminozuren, maar ook aan specifieke vitaminen en mineralen die bij de collageen aanmaak betrokken zijn.

Denk bijvoorbeeld aan knoflook, spirulina, bottenbouillon en lever van grasgevoerde runderen.

Om de hoeveelheid collageen in je huid te verhogen is het belangrijk om zowel de collageen aanmaak te stimuleren als de collageen afbraak te remmen.

Verschillende vitaminen, mineralen, aminozuren maar ook hormonen zorgen voor de aanmaak van collageen. Als je weet in welke voeding deze met name te vinden zijn (als je gevarieerd en vers/gezond eet, krijg je er al heel veel van binnen), dan kun je de fibroblast helpen om (meer) collageen aan te laten maken.

Echter, zoals je ook kunt lezen – hierboven – onder het kopje ‘Kun je de aanmaak van collageen stimuleren?’, is het ook noodzakelijk om rekening te houden met de factoren die collageen juist afbreken. En het is belangrijk om die juist te remmen, zodat de aanmaak van collageen meer ruimte krijgt. Dit doe je door specifieke voeding, maar ook door op je leefstijl te letten en externe factoren zoals teveel zon.

Vitamine C speelt een essentiële rol bij de genezing van bindweefsel, omdat het een cofactor is voor prolylhydroxylase en lysylhydroxylase. Deze enzymen katalyseren de hydroxylering van proline- en lysineresiduen van procollageen, waardoor de juiste vouwing van de stabiele drievoudige helixconformatie van collageen wordt bevorderd.

Zonder vitamine C kan het lichaam geen collageen vormen, waardoor deze antioxidant een essentiële cofactor is bij de collageensynthese.

Puur collageen zit maar in weinig voedingsstoffen. Denk aan bottenbouillon, gelatine, de huid van vis en het vel van kip.

Het eiwit collageen bestaat uit aminozuren. Aminozuren vinden we wel in meer voedingsbronnen terug. Denk aan bijvoorbeeld: vlees, vis, zuivel, ei, noten, zaden, peulvruchten, pinda’s en (gefermenteerde) soja.

Een tekort aan collageen kan ontstaan doordat je te weinig collageen aanmaakt. Dit kan zijn doordat je niet de juiste voeding eet, te weinig vitamine D aanmaakt, rookt of graag veel in zon zit. Roken of UV-straling uit zonlicht zorgen bijvoorbeeld voor veel afbraak van collageen in de huid.

Omdat collageen niet alleen in je huid aanwezig is, kun je ook klachten of verschillende symptomen samen ervaren bij een afname of een tekort aan collageen, zoals:

    • Verslapte of doffe huid,
    • Vaker last van maagzuur of een opgeblazen gevoel
    • Gevoelige darmen
    • Pijnlijke gewrichten,
    • Broze nagels en/of futloos haar.

Een collageen vezel bestaat uit collageenfibrillen, die op hun beurt bestaan uit meerdere met elkaar verstrengelde ketens van hoofdzakelijk de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.

De fibroblast (de cel die collageen aanmaakt) combineert de aminozuren om pro-collageen aan te maken. Dat pro-collageen wordt vervolgens uit de fibroblast naar de extracellulaire ruimte verplaatst. Pas daar worden de collageen vezels gevormd.

Bij dit proces speelt vitamine C een belangrijk rol. Deze vitamine heeft meerdere functies, zoals het omzetten van proline in hydroxyproline en het vormen van extra verbindingen tussen de collageenvezels waardoor het netwerk van collageen verstevigd wordt.

Collageen is tot op heden in geen enkel groot onderzoek in verband gebracht met significante bijwerkingen van gezondheidseffecten. Het supplement lijkt door de meeste mensen goed te worden verdragen wanneer het in normale doseringen wordt ingenomen. Lees het etiket van het product dus goed en houdt je aan de dagelijks aanbevolen dosering.

Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen.

Peptiden zijn de bouwblokjes die samen proteïnen (eiwit) vormen; een eiwit zoals collageen.

Zo is er bijvoorbeeld gehydrolyseerd collageen. Dit is een vorm van collageen wat al ‘opgeknipt’ is in kleine stukjes (peptides). Hierdoor is het goed verteerbaar en opneembaar in ons lichaam.

Ook als je vegetariër bent, kun je de aanmaak van collageen stimuleren door voedingsmiddelen te eten die onder meer de volgende nutriënten bevatten:

  • Zwavelrijke voeding, zoals selderij, zwarte en groene olijven, eieren, knoflook en uien.
  • Voeding waar vitamine C, A, D en B1, B2, B6, B11 en B12 in zit omdat deze vitaminen een belangrijke functie hebben bij de productie van collageen. Denk aan citrusfruit, peterselie, nori (Japans zeewier), paksoi, noten en zaden, sesamzaad, lijnzaad, amandelen en champignons,
    eieren, zilvervliesrijst, dadels en pistachenoten.
  • Voeding rijk aan aminozuren, zoals eieren, Parmezaanse kaas, quinoa,
    peulvruchten (met name kidneybonen, linzen, erwten) asperges, gewone
    boontjes, tarwekiemen.

In het eerste collageen kookboek van Nederland ontdek je hoe je eenvoudig de aanmaak van collageen stimuleert door het eten van specifieke voedingsmiddelen.

Uiteraard vind je ook meer dan 50 recepten voor makkelijk te maken ontbijtjes, lunches, avondmaaltijden en tussendoortjes. Zo maak je je huid mooi – van binnenuit.

Verder mag je verwachten om in dit boek te lezen:
– praktische tips voor een gezonde leefstijl;
– welke factoren huidveroudering vertragen of juist versnellen;
– het geheim van voeding en de positieve invloed op de bouwstenen van je DNA.

Huidspecialist Astrid Koole (1972) geeft in dit collageenkookboek wetenschappelijk onderbouwde informatie, eerlijke adviezen en heerlijke recepten die er allemaal aan bijdragen dat de spiegel ook tegen jou zegt: wat zie jij er lekker uit!

Staat je vraag er niet bij?
Stuur dan een mailtje naar: info@skinrevolution.nl
Een andere suggestie om meer informatie te lezen over collageen en voeding is om één van de volgende pagina’s te bezoeken: