fbpx

Nucleotiden: het best bewaarde geheim van voeding

Voor wie is dit artikel bedoeld?

Als je geïnteresseerd bent in achtergrondinformatie over voeding en welk effect bepaalde voedingsstoffen hebben op je huid en lichaam.

Leestijd: 10 minuten

Wanneer je dit artikel leest om te leren, doe je er – gemiddeld –  30  minuten over.

Nucleotiden spelen onder meer een rol bij de eiwitsynthese, waaronder de aanmaak van complexe eiwitten zoals collageen, weefselherstel, het immuunsysteem en bemiddeling van hormoonsignalen. Wat nucleotiden zijn, welk effect ze op je huid en lichaam hebben en waarom ze het beste bewaarde geheim van voeding zijn, lees je in dit artikel.

Wat zijn nucleotiden?

Nucleotiden zijn de bouwstenen van DNA- en RNA-moleculen. Ze maken deel uit van de genetische informatie in elke cel van ons lichaam. De erfelijke informatie ligt besloten in de volgorde van de nucleotiden in die moleculen. Een nucleotide bestaat uit drie onderdelen: een stikstofbase, een suikergroep en een of meer fosfaatgroepen.

Meer over stikstofbase, suiker- en fosfaatgroep

Nucleotide-bouwstenen
Elk nucleotide bestaat uit 3 hoofdonderdelen: een suikermolecuul, een stikstofbevattende base en een fosfaatgroep.

Het suikermolecuul fungeert als een ruggengraat voor het nucleotide. Afhankelijk van de chemische structuur van het suikermolecuul, wordt het geclassificeerd als ribose of deoxyribose. Ribose wordt gebruikt om RNA te bouwen, terwijl deoxyribose wordt gebruikt in DNA.

Aan één kant van het suikermolecuul zit een fosfaatgroep. De fosfaatgroep helpt het suikermolecuul te koppelen aan andere nucleotiden, waardoor ze lange ketens kunnen vormen. Fosfaatgroepen kunnen ook energie leveren als er meerdere zijn aangehecht.

De stikstofhoudende base zit vast aan de andere kant van het suikermolecuul. In ons DNA zijn er 4 soorten stikstofbasen, weergegeven door de letters A, T, C en G. Deze verschillende basen vormen de genetische taal van ons DNA. We hebben allemaal dezelfde basen in ons RNA als in ons DNA, op één na: in RNA wordt de base gelabeld als T vervangen door U.

Al met al geeft dit ons 5 basen voor nucleotiden:

A: Adenine (maakt adenosine )
T: Thymine (maakt thymidine)
C: Cytosine (maakt cytidine)
G: Guanine (maakt guanosine)
U: Uracil (maakt uridine )

Als er geen fosfaatgroep is, wordt het molecuul een nucleoside genoemd (hierboven tussen haakjes aangegeven, bijv. adenosine). Eigenlijk zeggen wetenschappers dat het lichaam deze nucleosiden alleen gebruikt om nucleotiden te maken.

Nucleotiden zijn betrokken bij nagenoeg alle activiteiten van onze cellen en stofwisselingsprocessen. Ze zijn dus ook betrokken bij de aanmaak van het complexe eiwit collageen.

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is. Het woord zelf komt van het Griekse woord ‘kolla’ dat lijm of samenbinden betekent. En dat is precies wat collageen doet: als een soort niet-rekbare lijm houdt het onze huid en ook ons lichaam bij elkaar. Je vindt collageen namelijk ook in je botten, pezen, kraakbeen en banden, in tanden, nagels en haren.

Om nog een beter beeld te krijgen van wat nucleotiden zijn, volgt hier een afbeelding en uitleg.

nucleotiden zijn het best bewaarde geheim van voeding. Hier wordt een nucleotide visueel gemaakt vanuit de cel, chromosoom, DNA en telomeer

Uitleg bij bovenstaande afbeelding:
DNA zit verpakt in chromosomen en ligt opgeslagen in de kern van een cel.
Een DNA-molecuul bestaat uit twee lange strengen van nucleotiden, die in de vorm van een dubbele helix (=spiraal) met elkaar vervlochten zijn.
Nucleotiden zijn kleinere moleculen in vijf verschillende typen: adenine (A), thymine (T), cytosine (C), guanine (G) en (in je RNA) uracil (U).

Deze vijf moleculen vormen basenparen en zijn verantwoordelijk voor de erfelijke informatie. Basenparen bestaan uit steeds twee nucleotiden. De gedeelten van de nucleotiden, die de basenparen vormen, worden basen genoemd.

Kernbegrippen nucleotiden

Voordat we nog dieper in de nucleotiden duiken, volgen hier enkele nuttige definities van woorden die in dit artikel worden gebruikt bij het bespreken van nucleotiden:

DNA: Deoxyribonucleïnezuur, een zelfreplicatiemateriaal dat in bijna alle levende organismen aanwezig is en te vinden is in elke cel van je lichaam. DNA is de belangrijkste drager van ons erfelijk materiaal. Het is het molecuul dat bepaalt welke haar- of huidskleur je hebt, maar ook welke erfelijke ziekten je kan krijgen. DNA neemt de vorm aan van een dubbele helix.

RNA: Ribonucleïnezuur, een nucleïnezuur dat in alle levende cellen aanwezig is. RNA is een molecuul dat, net als DNA, bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden. In de cel hebben deze moleculen verschillende functies rondom de eiwitsynthese. De primaire functie is om instructies van DNA te dragen om eiwitten te synthetiseren. Met andere woorden, RNA is een tussenstation: genetische informatie stroomt van DNA via RNA naar eiwitten.

Purines en pyrimidinen: een basische kristallijne verbinding die waterstofbruggen vormt. Het zijn de twee basistypen stikstofbasen die de nucleotidebasen vormen die in DNA en RNA worden aangetroffen.

Monomeer: Een molecuul dat aan andere identieke moleculen kan worden gebonden om een ​​polymeer te maken (zie hieronder). Het voorvoegsel “mono” betekent “één”.

Polymeer: een stof die voornamelijk of volledig is gemaakt van vergelijkbare eenheden die aan elkaar zijn gehecht. Elk van deze moleculaire eenheden is een monomeer (zie hierboven). Het voorvoegsel “poly” betekent “veel”.

waarom nucleotiden belangrijk zijn voor de huid, lichaam en collageen

Waarom zijn nucleotiden zo belangrijk voor ons lichaam en de huid?

Er zijn meer dan een miljard nucleotiden nodig om één DNA-helix te bouwen en iedere dag zijn er miljarden cellen nodig om het DNA en RNA meervoudig te kopiëren en te vervangen. Daarom heeft het lichaam een onuitputtelijke vraag naar nucleotiden en is extra toevoer van deze bouwstenen nodig in tijden van stress, bij een burn-out, ziekte, bij topsport of als je de aanmaak van nieuwe cellen in de huid een boost wilt geven.

Nucleotiden spelen onder meer een rol bij de eiwitsynthese, waaronder de aanmaak van complexe eiwitten zoals collageen, weefselherstel, het immuunsysteem en bemiddeling van hormoonsignalen.

Nucleotiden zijn groeifactoren voor verschillende soorten Bifidobacteriën en Lactobacillen in de darmen. Bifidobacteriën bevatten een hoog gehalte guanine (G) en cytosine (C). Cytosine komt in plantaardige voeding bijna niet voor. Beschikbaarheid van cytosine in de voeding of als supplement is daarom voor de kolonisatie van de darm met bifidobacteriën erg belangrijk. Lactobacillen hebben, naast een grote variatie aan aminozuren, ook nucleotiden nodig om te kunnen groeien en overleven.

Huidherstel nadat je in de zon hebt gezeten

De zon is voor meer dan 80% verantwoordelijk voor huidveroudering.
Tijdens het zonnebaden worden de UVB-stralen door ons DNA geabsorbeerd. Hierdoor maken de cytosine (C)- en thymine (T) basen ongewenste verbindingen, waardoor fouten ontstaan tijdens het kopiëren van DNA in je cellen.

Vervolgens treedt het zogenaamde nucleotide-excisieherstel (NER) in werking, waarbij beschadigingen worden verwijderd en vervangen. Wanneer een bepaalde nucleotide niet voorradig is, kan het lichaam ervoor kiezen een andere nucleotide te gebruiken.

Deze kopie kan dan wel minder effectief zijn. Hetzelfde herstelmechanisme treedt in werking wanneer we worden blootgesteld aan bijvoorbeeld chemicaliën uit sigarettenrook. Tip: meer over omgevingsfactoren bij het verouderen van de huid lees je in het collageenkookboek.

Je kunt je nu vast voorstellen dat er behoorlijk wat nucleotiden nodig zijn om de reparaties uit te voeren, maar ook dat niet alle beschadigingen kunnen worden hersteld.

Nooit eerder hebben we beseft hoe belangrijk deze nucleotiden zijn. Ze zijn daarom het best bewaarde geheim van voeding.

het best bewaarde geheim van voeding zijn de nucleotiden

Welke voeding bevat nucleotiden

Nucleotiden komen onder andere voor in broccoli, shiitake, oesterzwam, tofu, avocado, linzen, walnoten, kiwi’s, spinazie en gistextract, maar vaak in te kleine hoeveelheden. Bovendien krijgen we er door ons moderne dieet te weinig van binnen. Nucleotiden zijn wel in groten getale in orgaanvlees te vinden, plus in een door velen vergeten product, waarover je alles leest in het collageenkookboek. Daar vind je ook een recept voor ‘anti-aging crackers’ met dit ‘vergeten product’. Shop het collageenkookboek!

Biedt een nucleotide voedingssupplement uitkomst?

Nucleotiden worden gevonden in lage niveaus met een lage biologische beschikbaarheid in onze huidige, moderne voeding. Meer dan 80% van de nucleotiden, die afkomstig zijn van voedsel, zijn van de purinevorm. Dit betekent dat een tekort aan nucleotiden in de voeding over het algemeen de pyrimidinevorm heeft.

De opname van nucleotiden uit voedsel is beperkt omdat nucleïnezuren in de cellen goed beschermd zijn. Er is slechts 5-15% opname uit voedsel. Aangevulde nucleotiden die vrij (onbeschermd) beschikbaar zijn, hebben een veel betere opname in de darm. Hun opname is 80-90%.

Er zijn vier manieren waarop het lichaam de nucleotiden kan verkrijgen:
– nieuw samengesteld in het lichaam uit aminozuren of glucose;
– gered uit de afbraak van het lichaamseigen DNA en RNA;
-opgenomen uit de voeding;
– in de vorm van een voedingssupplement.

Nutri-tide®NT is een uniek nucleotiden voedingssupplement. Het zorgt voor een evenwichtige aanvoer van nucleotiden naar de plaats van de bestemming. Het bevat zowel pyrimidine als purine basen.

Heb je vragen over dit artikel? Neem gerust contact op met Astrid Koole via: info@collageenkookboek.nl

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Wat zie jij er lekker uit!
Collageen kookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Koop het boek hier

€ 22,50

Dit vind je misschien
ook leuk:

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

2,620