fbpx

Hoe voorkom je de afbraak van collageen in de huid?

Aantal keer bekeken: 2,335 views

Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor de afbraak van collageen en elastine in onze huid. Denk aan overmatig zonnen, roken, stress en het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan (toegevoegde) suikers. Wat deze factoren uiteindelijk allemaal gemeen hebben, is dat ze een trigger vormen voor het verhogen van de niveaus van een groep collageen afbrekende enzymen: de matrix metalloproteïnasen (MMP’s).

In dit artikel ga ik hier dieper op in. In een andere reeks artikelen zal ik meer vertellen over de verschillende mogelijkheden om deze MMP’s te remmen. Dit kan soms heel eenvoudig door het eten en drinken van bepaalde ingrediënten die gemakkelijk overal verkrijgbaar zijn.

Natuurlijk kun je meteen deze artikelen lezen en vandaag nog naar de winkel gaan om de ingrediënten te kopen die het collageen in jouw huid gaan redden! Maar wil je meer achtergrondinformatie over de afbraak van collageen en elastine in je huid, lees dan eerst dit artikel!

Want: hoe meer je weet, hoe beter je eet.

En dat is altijd gunstig voor een gezond lichaam en mooie, jeugdige huid.

Normale afbraak EMC eiwitten door MMP’s

Tijdige afbraak van de extracellulaire matrix (ECM) is een belangrijk kenmerk van ontwikkeling, morfogenese (ontstaan van anatomische structuren in een organisme), weefselherstel en hermodellering (de laatste fase van wondherstel waarbij verdere aanmaak van collageenweefsel plaatsvindt). Dit proces wordt nauwkeurig gereguleerd onder normale fysiologische omstandigheden, maar wanneer het ontregeld raakt, wordt het een oorzaak van fotoveroudering (photoaging), ontstekingen en ziekten zoals artritis, fibrose en (huid)kanker.

UV-staling en MMP’s

Er zijn tot nu toe ten minste 28 verschillende soorten matrix metalloproteïnasen geïdentificeerd. Deze enzymen worden uitgescheiden door keratinocyten en dermale fibroblasten* als reactie op meerdere stimuli zoals oxidatieve stress, UV-straling en cytokinen.

*fibroblasten zijn de cellen in je huid die collageen aanmaken.

Omdat UV-straling uit zonlicht zo’n belangrijke rol speelt in het verhogen van de expressie van de MMP’s in de huid, vertel ik daar iets meer over.

Het aantal collageen afbrekende enzymen is binnen 8 uur na blootstelling aan UV-straling sterk verhoogd. Het proces van collageenafbraak houdt nog zeker 24 uur na blootstelling van UV-straling aan. Ook elastine wordt niet gespaard in dit proces. Elastine is een belangrijk bestanddeel dat bijdraagt aan veerkracht van de huid, hoewel het slechts 2% – 4% van het totale eiwitgehalte van de huid uitmaakt. Net zoals de afbraak van collageen, resulteert de afbraak van elastine in vroegtijdige rimpels en een verouderd uiterlijk.

duidelijk wordt wat de invloed is van zonnestralen op de huid en het collageen

MMP’s spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van tumoren. In 2019 hebben meer dan 73.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (cijfers IKNL). Volgens de KWF Kankerbestrijding is huidkanker in de meeste gevallen het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling of de zonnebank. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, des te groter het risico op huidkanker.

Remmen van de collageen afbrekende enzymen

Het remmen van de vorming van MMP’s is een belangrijke stap in het behoud van stevig collageen en elastine in de huid. Zoals je begrijpt uit de informatie hierboven, is het heel belangrijk om overmatig zonnen achterwegen te laten en zowel in de zomer als in de winter een zonnebrandcrème te gebruiken.

Want wat wil je liever: een zonnebruin gezicht vol rimpels, een verslapte kaaklijn en hangwangetjes, of een gezicht met een jeugdiger huid en op sierlijke wijze verouderen?

Waarom in de winter ook een zonnebrandcrème gebruiken?

Zonlicht is maar liefst voor meer dan 80 procent verantwoordelijk voor huidveroudering. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen: UVA en UVB.

UVA-straling bereikt diepere huidlagen en is verantwoordelijk voor huidveroudering zoals rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. UVA-stralen zijnde hele dag aanwezig, zowel in de zomer als in de winter en ze bereiken de huid door wolken en glas heen.

UVB-straling zorgt ervoor dat je huid bruin kleurt, maar kan de huid ook verbranden. De intensiteit van de UVB-straling varieert afhankelijk van het seizoen en is in de zomer sterker dan in de winter.

Het percentage UVA-stralen daarentegen varieert een stuk minder per seizoen en daardoor blijven de risico’s die verbonden zijn aan UVA-straling het hele jaar aanwezig. Dus zelfs op een bewolkte dag of als je bijvoorbeeld in de auto achter glas zit, dringen UVA-stralen in je huid.

genetische factoren spelen ook een rol bij huidveroudering

Welke factoren spelen nog meer een rol bij de afname van de collageenproductie?

Net zo belangrijk als het is om te weten wat de aanmaak van collageen
stimuleert, is het dus om te weten wat de collageenproductie nu juist vermindert.

De zon is dus – met 80% – de grootste factor van collageenafbraak en het stimuleren van de MMP’s. De andere factoren zijn:

  • Vrije radicalen
  • Het eten van suiker
  • Roken
  • Alcohol
  • Omgeving

Wist je dat genetische factoren slechts slechts 25 procent van de huidveroudering bepalen?[1] [2]
En dat omgevingsfactoren en leefstijl samen voor maar liefst zo’n 75 procent bepalen hoe jouw huid en lichaam verouderen? Op deze twee factoren heb je meer invloed dan je denkt. En dat is natuurlijk precies wat we willen en wat je in het collageenkookboek kunt lezen en in de achtergrondinformatie op deze website!  Doe er je voordeel mee! Want een mooie huid van binnenuit, is écht mogelijk!

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Wat zie jij er lekker uit!
Collageen kookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Koop het boek hier

€ 22,50

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen