fbpx
Collageen

10 voedingsmiddelen die de aanmaak van collageen stimuleren

Aantal keer bekeken: 3,350 views
Tags: collageen, collageen aanmaak, collageen stimuleren, lycopeen, mooie huid van binnenuit, superoxide-dismutase
Lekker eten voor een stevige, jeugdige huid.

Collageen is essentieel voor een stevige, gezonde veerkrachtige huid. Een jeugdige huid is waar we allemaal naar verlangen. Collageen bevindt zich in de dermis (onder de buitenste huidlaag) en vormt de basis van bindweefsel dat de huidstructuur ondersteunt. Maar naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam er minder van omdat onder meer natuurlijke enzymen het collageen afbreken. Hierdoor wordt onze huid dunner en vormen zich rimpels. De zon, vervuiling, vrije radicalen en sigarettenrook zijn ook verantwoordelijk voor het afbreken van collageen.

Terwijl het lichaam constant nieuw collageen aanmaakt om beschadigingen te kunnen herstellen, neemt de natuurlijke collageenproductie af rond de leeftijd van 30 jaar. Ook neemt de kwaliteit van het collageen af in vergelijk met voorgaande jaren. Het goede nieuws? Naast producten en behandelingen (en natuurlijk collageenpeptidesupplementen), hebben veel voedingsmiddelen de kracht om van nature collageen in de huid te stimuleren.

Hieronder volgen de 26 belangrijkste voedingsmiddelen.

Eiwit

“Collageen wordt gevormd uit 19 aminozuren, de bouwstenen van eiwitten”, zegt holistische voedingsdeskundige Jennifer Hanway. “Door eiwitrijk voedsel aan onze voeding toe te voegen, beschikken we over de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van collageen. Kies uit hoogwaardige dierlijke eiwitten zoals biologische kip, grasgevoerd rundvlees en wild gevangen zalm.”

Het wit van een ei is ook een geweldige optie. Naast dat het je lichaam een ​​dosis gezonde eiwitten geeft, bevat het eiwit veel lysine en proline, evenals collageen zelf, dus het toevoegen van meer eieren (met name het eiwit) aan je dieet kan de natuurlijke productie van collageen door je lichaam helpen ondersteunen.

ei op een bord

Vis

“Vis zoals tonijn en zalm zitten boordevol omega-3 vetzuren”, zegt voedingsdeskundige Brook Alpert uit New York. Huidcellen zijn omgeven door een vetmembraan dat ze beschermt. Als de cellen gezond zijn, kunnen ze de huidstructuur ondersteunen.

zalm op een bord

Donkergroene groenten

Donkergroene groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamine C . Vitamine C stimuleert de productie van collageen. Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen die de enzymen stabiliseren die het collageen afbreken. Het beschermt ook tegen vrije radicalen om zwak collageen te voorkomen”, zegt Orlando, FL-dermatoloog Dr. Dimitry Palceski.

allerlei donkere blad groenten

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Hanway zegt dat gefermenteerde voedingsmiddelen zoals tempeh, yoghurt, zuurkool en kombucha Lactobacillus bevatten. Lactobacillus is een soort probiotische bacteriën die superoxide-dismutase produceren. “Superoxide dismutase is een krachtige antioxidant die de afbraak van collageen kan voorkomen door de productie van vrije radicalen te verminderen”, legt ze uit. “Streef naar één portie gefermenteerd voedsel per dag en overweeg dit aan te vullen met een probiotica voedingssupplement van goede kwaliteit.”

zuurkool

Rode groenten

Tomaten, paprika’s en bieten bevatten het antioxidant lycopeen dat de afweer van het lichaam tegen schade door de zon helpt te versterken. “Lycopeen fungeert als een soort natuurlijke sunblock, beschermt de huid tegen beschadiging en verhoogt het collageengehalte”, zegt Alpert.

tomaten

Oranje groenten

Groenten die oranje van kleur zijn, zoals wortels en zoete aardappelen, zijn rijk aan vitamine A, wat helpt bij het herstellen en regenereren van beschadigd collageen.

wortels

Fruit rijk aan vitamine C

Studies tonen aan dat fruit dat rijk is aan vitamine C het vermogen heeft om aminozuren – lysine en proline – te helpen omzetten in collageen. “Guave en kiwi zijn de twee vruchten die het meeste vitamine C bevateen, maar ook citrusvruchten, bessen en bladgroenten zijn geweldige bronnen”, zegt Hanway.

De antioxidant vitamine C is ook uiterst belangrijk bij het neutraliseren van vrije radicalen, die collageen en elastine in de huid afbreken.

citrusfruit

Bottenbouillon

Volgens Hanway kan bottenbouillon een geweldig alternatief zijn voor collageenpeptiden. “Het collageen komt tijdens het kookproces vrij uit het rundvlees, de kip of de visgraten, wat zorgt voor een collageenrijke vloeistof die kan worden gebruikt om van te nippen of aan sauzen toe te voegen”, legt ze uit.

Bottenbouillon bevat aminozuren voor de vorming van collageen

Oesters

Hanway zegt dat koper, mangaan en zink de drie mineralen zijn die een sleutelfactor spelen bij de productie van collageen. Oesters bevatten veel van deze mineralen en ook veel andere voedingsstoffen waaronder ijzer en vitamine B12. Oesters bieden een caloriearme optie in ons dieet plus een lange lijst met gezondheidsvoordelen.

oesters goed voor collageenaanmaak

Knoflook

Een van de beste bronnen van zwavel, die nodig is voor de productie van collageen in het lichaam is knoflook! Ook biedt knoflook het zogenaamde liponzuur en taurine die helpen bij het herstel van beschadigde collageenvezels.

knoflook bolletjes

Beeld: Luxy Images/Getty Images | Geschreven door Brittany Burhop Fallon, Beauty Director – met toestemming vertaald van New Beauty.com via Soundboard.

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.