fbpx
Kennis over huid & voeding

De 5 voordelen van mandarijnen op de huid en onze gezondheid

Aantal keer bekeken: 1K views
Geen reacties
Tags: antioxidanten, collageen aanmaak, flavonoïden, mandarijnen, vitamine c

Dit artikel is medisch beoordeeld door Amy Richter (RD).

Mandarijnen, clementines en sinaasappels hebben allemaal indrukwekkende voordelen op onze gezondheid en de huid. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat je moet weten over mandarijnen, inclusief wat ze precies zijn, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen, en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Wat zijn mandarijnen?

Mandarijnen behoren tot het geslacht Citrus. Er wordt aangenomen dat ze hun oorsprong hebben in het oude China, en zo hebben ze hun naam gekregen.

Hun schil is diep oranje, leerachtig en beschermt de zoete, sappige partjes binnenin.

Mandarijnen groeien aan bloeiende kleine tot middelgrote citrusbomen. Naarmate ze rijpen, veranderen ze van diepgroen in hun herkenbare oranje kleur en worden ze ongeveer 4 tot 8 cm breed.

Misschien heb je wel eens van ‘mandarijn sinaasappels’ gehoord. Maar dit is niet de juiste benaming. Hoewel ze een oranje buitenkant delen, zijn mandarijnen een andere soort citrus dan sinaasappels. Sinaasappels behoren namelijk tot de Citrus sinensis.

Nog een verschil is dat mandarijnen niet rond zijn, zoals sinaasappels. Ze zijn eerder langwerpig en lijken op een bol met een afgeplatte boven- en onderkant. Ze zijn ook gemakkelijker te pellen.

Mooie vrouw die een mandarijn eet

Verschillende soorten

Er zijn verschillende populaire soorten mandarijnen, waaronder satsuma-mandarijnen of Citrus unshiu. Deze soort wordt geassocieerd met Japan, hoewel ze ook gemakkelijk groeit in de Gulf Coast-regio en andere delen van het zuiden van de Verenigde Staten.

De gewone mandarijn, ook bekend als Citrus reticulate Blanco of Ponkan-mandarijnen, is een ander populaire soort. Ze komen vooral voor in warme gematigde tot tropische klimaten, inclusief delen van China, Brazilië, Spanje en de Filippijnen.

Misschien heb je ook wel eens gehoord van mandarijnen, of Citrus-mandarijn, die een meer roodachtig-sinaasappelschil heeft. Deze zouden afkomstig zijn uit Tanger, Marokko, waar ze hun bijnaam verdienden.

Clementines, die gewoonlijk worden verkocht onder merknamen als Cuties of Halos, zijn de kleinste van het stel, met een diepere oranje, glanzende schil en zijn altijd pitloos.

Voedingsprofiel van de mandarijn

Mandarijnen hebben een indrukwekkend voedingsprofiel.

Een middelgrote mandarijn (88 gram) bevat de volgende voedingsstoffen [1]:

  • Calorieën: 47
  • Koolhydraten: 12 gram
  • Eiwit: 0,7 gram
  • Vet: 0,3 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine C: 26% van de dagelijkse waarde (ADH)
  • Magnesium: 2,5% van de ADH
  • Kalium: 3% van de ADH
  • Koper: 4% van de ADH
  • IJzer: bijna 1% van de ADH

Deze krachtige kleine vrucht levert meer dan een kwart van de ADH voor vitamine C, wat belangrijk is voor de gezondheid van de huid (met name voor de aanmaak van collageen), wondgenezing en een goede immuunfunctie. [2]

Mandarijnen leveren ook belangrijke mineralen. Hoewel ze geen rijke bron van koper zijn, hebben ze er meer van dan de meeste vruchten. Koper is essentieel voor de gezondheid, omdat het de productie van rode bloedcellen en de opname van ijzer bevordert. Het helpt dus zuurstof naar uw weefsels te transporteren. [3] [4] [5]

Samen met vitamines en mineralen bevat één middelgrote (88 gram) mandarijn 8% van de ADH voor vezels. Vezels voeden de gunstige darmbacteriën, die de spijsvertering bevorderen en mogelijk zelfs het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen helpen verminderen. [6] [7] [8]

Mandarijnen hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten vitamine C, vezels en andere essentiële voedingsstoffen.

de voordelen het eten van mandarijnen op de gezondheid en de huid

Voordelen voor de gezondheid en de huid

Zoals de meeste citrusvruchten, zitten mandarijnen boordevol vitamines, vezels en heilzame plantaardige stoffen. Als je regelmatig mandarijnen eet, kan dat veel gezondheidsvoordelen opleveren.

Bovendien zijn ze gemakkelijk mee te nemen als tussendoortje, in smoothies te verwerken of lekker door salades of in gelatine-desserts.

Tip: een heerlijk recept voor zo’n dessert vind je in het collageenkookboek. Ook lees je daar wat het effect is van gelatine en citrusvruchten op de productie van collageen.

Rijk aan antioxidanten

Mandarijnen zijn rijk aan gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen zoals flavonoïden. [9]

Flavonoïden worden in verschillende voedingsmiddelen aangetroffen. Ze zijn een soort antioxidant die je lichaam helpt beschermen tegen een onbalans van vrije radicalen, die anders tot oxidatie zouden kunnen leiden. Oxidatie kan (huid)veroudering en het ontstaan ​​van ziekten zoals kanker en hartaandoeningen bevorderen. [10] [11] [12]

Een andere manier waarop flavonoïden kunnen helpen beschermen tegen kanker, is door genen te onderdrukken die de groei van kanker ondersteunen en door kankerverwekkende verbindingen te inactiveren. [10] [13] [14] [15]

Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig om te bepalen hoeveel citrusvruchten u moet eten om deze effecten te bereiken.

Versterk je immuunsysteem en je collageen met vitamine C

Gezien het hoge gehalte aan vitamine C, kunnen mandarijnen je immuunsysteem versterken. Niet geheel onbelangrijk in deze tijd van Covid!

Vitamine C is een antioxidant die de functie van jouw immuuncellen versterkt om oxidatieve schade te bestrijden. Het bevordert ook het afsterven van schadelijke microben. [16] [17]  [18]

Bovendien verbetert vitamine C de integriteit van de huid en het weefsel. In feite kan suppletie met hoge doses vitamine C de wondgenezingstijd in bepaalde situaties verkorten. [19]

Lekkere mandarijnen die het immuunsysteem en de collageen aanmaak versterken.

Verhoog je darmgezondheid met mandarijnen

Vezels bevorderden je spijsvertering. Ze worden in twee vormen aangetroffen: oplosbaar en onoplosbaar.

Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels. Oplosbare vezels vormen een gel in het spijsverteringskanaal. Dit trekt water aan in de darmen om de ontlasting te verzachten, waardoor de stoelgang gemakkelijker gaat. [20] [21]

Mandarijnen hebben ook wat onoplosbare vezels. In feite hebben ze meer van dit soort vezels dan veel ander fruit. Onoplosbare vezels gaan door de darmen zonder af te breken.

Beide soorten vezels worden in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten en kunnen je zelfs helpen om af te vallen. [22] [23] [24]

Kan het risico op nierstenen verminderen

Een grote bevolkingsstudie bracht een dieet dat rijk is aan citrusvruchten zoals mandarijnen in verband met een verminderd risico op nierstenen. Nierstenen kunnen buitengewoon pijnlijk zijn. [25]

Door een laag citraatgehalte in de urine kunnen bepaalde type nierstenen ontstaan. Gelukkig kan het regelmatig consumeren van citrusvruchten het citraatgehalte verhogen, waardoor je vermoedelijk het risico op nierstenen vermindert.[26]

Toch vereist deze relatie tussen het consumeren van citrusvruchten en het voorkomen van nierstenen verder onderzoek voordat harde conclusies kunnen worden getrokken.

Mandarijnen leveren heilzame plantaardige stoffen zoals antioxidanten. Ze stimuleren je gezondheid door het immuunsysteem te versterken en een gezonde darmen te bevorderen. Ze kunnen zelfs het risico op nierstenen verminderen, maar dit gebied heeft meer onderzoek nodig.

Hoe bewaar je mandarijnen het beste?

Je kunt mandarijnen maximaal 1 week op kamertemperatuur bewaren.

Eenmaal geschild, moeten ze in de koelkast worden bewaard. Hele mandarijnen die in de koelkast worden bewaard, blijven tot 6 weken goed – sommige mensen eten ze zelfs liever koud.

Aangezien mandarijnen een dunne schil hebben en 85% water bevatten, doen ze het niet goed bij vriestemperaturen onder de 0 °C.

Artikel met toestemming vertaald via Soundboard. Geschreven door Lisa Wartenberg, MFA, RD, LD op 1 april 2020 – Medisch beoordeeld door Amy Richter, RD

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!
collageenkookboek wat zie jij er lekker

Collageenkookboek

Bindwijze: Paperback | Taal: Nederlands | sterren voor collageenkookboek reviews reviews en recensies 

€ 22,50  inclusief verzendkosten

Op voorraad  | PostNL

Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Veilige SSL betaalpagina

Vóór 15:00 uur besteld; de volgende dag in huis

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.