fbpx
Kennis over huid & voeding

Gefermenteerde huidverzorging: de voordelen voor je huidmicrobioom

Aantal keer bekeken: 1K views
Tags: aminozuren, gefermenteerde huidverzorging, huidmicrobioom, probiotica

Leestijd: 10 minuten

Hoewel het gebruik van gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging niet nieuw is, staat het sinds kort pas volop in de belangstelling. En de reden, volgens dermatologen, is dat we leren hoe gunstig deze formules kunnen zijn voor de gezondheid van onze huidmicrobioom.

Gefermenteerde huidverzorging en het belang van ons huidmicrobioom, wordt steeds belangrijker als het gaat om de keuze van werkstoffen in producten zoals crèmes, serums en maskers.

Het huidmicrobioom is een ecosysteem van bacteriën dat op het oppervlak van de huid leeft en meehelpt de huid te beschermen tegen de buitenwereld.

“We weten dat de huid haar eigen natuurlijke bacterieflora heeft, en als je die intact kunt houden of kunt versterken, kun je je huid  stimuleren om veel andere gezonde dingen te doen, zoals het kalmeren van ontstekingen, het helpen tegengaan van acne, eczeem en rosacea”, zegt Rachel Nazarian, MD, een gecertificeerde dermatoloog in New York City.

En dat is waar gefermenteerde ingrediënten om de hoek komen kijken.

Blijf lezen om erachter te komen hoe.

Fermentatie levert krachtige ingrediënten op voor huidverzorgingsproducten

Voordat we ingaan op hoe gefermenteerde ingrediënten precies werken om de huid gezonder te maken en te stimuleren, is het belangrijk om te begrijpen wat ze precies zijn en wat fermentatie is.

“Fermentatie is een proces waarbij je een microbe, bacterie of gist in een ingrediënt introduceert, dat vervolgens de chemische structuur van dat ingrediënt verandert door het op te splitsen in de basisbouwstenen”
, zegt Caroline Chang, MD, dermatoloog bij The Rhode Island Dermatology Institute.

Voorbeelden van gefermenteerde voeding die je ongetwijfeld zult kennen, zijn:

  • yoghurt
  • zuurdesembrood
  • bier
  • kimchi
  • kefir
  • zuurkool
  • tempé
  • kaas
  • kombucha

Wanneer men gebruikt maakt van het fermentatie proces in  huidverzorgingsproducten, krijg je nog krachtigere ingrediënten.

Gefermenteerde ingrediënten

Deze “basisbouwstenen” omvatten vitamines, essentiële mineralen en aminozuren in hun puurste vorm. Omdat ze zijn afgebroken door de microben, bacteriën en gisten (in een laboratorium, lang voordat je ze daadwerkelijk op je gezicht aanbrengt), blijven er kleinere, meer geconcentreerde moleculen over die klaar zijn om in de huid aan het werk te gaan.

“Gezien het feit dat fermentatie ervoor zorgt dat de moleculen kleiner worden, absorberen ze beter”, zegt Dr. Chang. Met andere woorden, de gefermenteerde versies van een aantal van je favoriete ingrediënten zullen je meer waar voor je geld geven.

“Vanwege dit natuurlijke proces bevatten gefermenteerde huidverzorgingsproducten over het algemeen hogere, krachtigere concentraties vitamines en antioxidanten, die schade door vrije radicalen helpen bestrijden en beschermen tegen UV-schade”, zegt Dr. Chang.

Fermentatie kan ook fruit- en suikerzuren produceren, die de huid exfoliëren voor een gezonde glans. Aminozuren fungeren als de bouwstenen van peptiden om fijne lijntjes en rimpels te bestrijden.

De link tussen fermentatie en het microbioom van de huid

Gefermenteerde producten hebben het vermogen om ons huidmicrobioom in balans te brengen. Het fermentatieproces creëert iets dat prebiotica wordt genoemd. Ofwel de chemische bijproducten van bacteriën, die verschijnen in de vorm van peptiden, enzymen en zuren. “Deze stofjes werken ontstekingsremmend en versterken de huidbarrière”, zegt Dr. Nazarian.

Een voorbeeld van een prebiotisch ingrediënt dat je waarschijnlijk al kent? Melkzuur! Melkzuur is afkomstig van gefermenteerde melk en staat bekend als een van de zachtste exfolianten die er te koop zijn.

Naast prebiotica, ontstaan er door fermentatie ook probiotica, een ander lid van de “biotica” -familie (dit verwijst naar “levende organismen”, zoals bacteriën). Hiervan wordt aangenomen dat ze ook meehelpen om het microbioom in balans te brengen.

Lees verder om voorbeelden van gefermenteerde huidverzorging en de voordelen voor je huidmicrobioom te ontdekken.

Oudere dame en jongere dame: De link tussen fermentatie en het microbioom van de huid

Welke gefermenteerde ingrediënten moet jouw ideale huidverzorging bevatten?

Omdat er veel verschillende soorten gefermenteerde ingrediënten zijn, komt het ingrediënt dat het meest geschikt is voor jouw huid neer op hetgeen je met je huid wilt bereiken (minder rimpels, meer vocht in de huid). Of voorkomen, indien je een huidprobleem hebt (denk bijvoorbeeld aan acne).

Voor het bestrijden van fijne lijntjes en rimpels: aminozuren

“Als je fijne lijntjes hebt, zoek dan naar producten met aminozuren die de huid helpen verstevigen”, zegt dr. Chang. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Collageen is bijvoorbeeld een eiwit. Daardoor helpen aminozuren collageen op te bouwen en stimuleren ze tegelijkertijd de hydratatie, Aminozuren zijn ook in staat om ontstekingen te kalmeren. Het resultaat is, zoals Dr. Chang opmerkt, een stevigere huid en een meer gelijkmatige teint.

De meeste aminozuren in huidverzorging komen via het fermentatieproces, dus als je de term ziet op het etiket is het veilig om aan te nemen dat je alle huidondersteunende voordelen van een gefermenteerd product krijgt.

Voor een heldere teint: zuren als ingrediënt voor de huid

Hoewel je het misschien niet beseft, zijn veel van de exfolianten die je mogelijk al lang in je huidverzoringsroutine gebruikt, afkomstig van gefermenteerde ingrediënten: alfahydroxyzuren. Deze zuren zijn eigenlijk een bijproduct van plantfermentatie.

Glycolzuur is gefermenteerde suiker, amandelzuur is afkomstig van amandelen en (zoals vermeld) melkzuur is afkomstig van melk.

“Als je op zoek bent naar een verhelderend effect, zoek dan naar producten met fruit en suikerzuren”, zegt Dr. Chang. Deze zuren werken om de verbindingen tussen dode huidcellen als het ware op te lossen zodat de dode huidcellen loslaten. Zo kan de huid zich beter en sneller vernieuwen en krijg je een mooie, gezonde glans.

Probiotische melkzuurbacteriën zorgen voor een stabiele, gezonde huidflora. Het verbetert en versterkt de barrièrefunctie van de huid, stimuleert de huidvernieuwing en zorgt voor een gezond microbieel evenwicht.

Gefermenteerde huidverzorging: de voordelen voor je microbioom

De ingredienten en het fermenatieproces die we in dit artikel besproken hebben helpen om je microbioom beter in balans te brengen. Het voordeel daarvan is dat het beter in staat is om omgevingsstressoren af ​​te weren. Andere werkstoffen zoals aminozuren zijn in staat de collageensynthese te beïnvloeden.

Een mooie, stevige huid begint vooral bij een gezonde huid.
Heb je vragen? Neem gerust contact op.

Tip: woon je in de buurt van Dordrecht? Boek dan eens een peeling op basis van glycolzuur voor je huid bij huidverzorgingspraktijk Skin Revolution.

Met dank aan Zoe Weiner: schoonheids- en fitnessredacteur via wellandgood.com | Met toestemming vertaald via Soundboard

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Niets gevonden.
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!
collageenkookboek wat zie jij er lekker

Meer weten over hoe je het collageen in je huid stimuleert met de juiste voeding? Je leest het in het Collageenkookboek

Bindwijze: Paperback | Taal: Nederlands | sterren voor collageenkookboek reviews reviews en recensies 

€ 22,50  inclusief verzendkosten

Op voorraad  | PostNL

Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Veilige SSL betaalpagina

Vóór 15:00 uur besteld; de volgende dag in huis

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.