fbpx
Kennis over huid & voeding

Vitamine B5: een overzicht

Aantal keer bekeken: 865 views
Geen reacties
Tags: pantotheenzuur, vitamines
Vitamine B5, ook wel bekend als pantotheenzuur, is in ieder type voedsel te vinden.

Daarom is het bijna onmogelijk om een tekort te hebben aan deze vitamine. Maar dat betekent niet pantotheenzuur niet essentieel is voor een gezond lichaam en geest

In welke voeding zit het hoogste gehalte vitamine B5?

Vitamine B5 is te vinden in bijna elk voedsel van dierlijke en plantaardige oorsprong. Daarbij zijn er wel duidelijk een aantal bronnen die beter zijn dan anderen, maar een uitgebalanceerd dieet biedt over het algemeen meer dan genoeg.

Voeding met het hoogste vitamine B5 gehalte is orgaanvlees, zalm (recept), eieren, bonen, melk en volkorengranen. Belangrijk om te weten is dat vitamine B5 verloren gaat bij het vermalen van graan tot meel. Daarom zijn bewerkte granen zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen en gebak geen goede bronnen van pantotheenzuur.

Wanneer is deze vitamine het meest effectief?

Pantotheenzuur is het meest effectief wanneer het wordt gecombineerd met andere B-vitamines, met name thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pyridoxine of (B6) en biotine. Samen met deze andere B-vitamines is de B5-vitamine een integraal onderdeel van een aantal processen. De belangrijkste hiervan is de productie van energie uit voedsel: de Krebs-cyclus* en is ook nodig voor het vrijmaken van energie uit vetten.

Vitamine B5 en stress

Interessant is dat de vitamine ook heel nuttig is bij het verminderen van stress. Dit komt voornamelijk doordat het lichaam tijdens periodes van stress meer bepaalde hormonen aanmaakt zoals adrenaline, en deze hormonen hebben vitamine B5 nodig. Er zijn veel theorieën over de voordelen van deze vitamine, maar de meerderheid van de mensen hoeft niet actief op zoek te gaan naar voedingsmiddelen met een hoog B5-gehalte, omdat ze waarschijnlijk veel meer consumeren dan al nodig is. Overigens zijn er geen nadelige effecten bij het consumeren van te veel vitamine B5.

* Krebscyclus wordt ook wel citroenzuurcyclus genoemd. Dit proces vindt plaats in de mitochondriën van de cel. Deze cyclus is een serie van chemische reacties en kunnen eiwitten, vetten en koolhydraten uiteindelijk energie leveren.

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.