fbpx
Kennis over huid & voeding
Aantal keer bekeken: 1K
0

Verbeter je ‘groene vingers’ met Sprouting (kiemen); laat je eigen voedsel in de keuken groeien

kom met kiemen
Tags: kiemen, sprouting, zaden

Voor veel mensen begint en eindigt het woord ‘sprouting‘ (kieming of kiemen) met een supermarkt, en dat is het dan ook. Als je jezelf als een gezonde eter beschouwt, kun je kiemen associëren met garnering van een salade. Maar voor steeds meer mensen is sprouting een hele nieuwe beweging van het creëren van hun eigen super-voedingsstoffen op hun aanrecht.

Als je er echt zin in hebt, heb je de supermarkt misschien helemaal niet nodig.

Sprouting beschrijft het proces waarbij zaden en peulvruchten worden geweekt en ontkiemd en de buitenste laag opent, waardoor een jonge scheut tot bloei komt. Voordat de scheut uitgroeit tot een volwassen plant, wordt het gekiemde zaad voorbereid en gegeten.

Je hebt er misschien gehoord van het ontkiemen van granen (voor het maken van brood). Maar je kunt veel meer ontkiemen dan granen. Peulvruchten, bonen, noten, broccoli, boerenkool, uien, erwten, luzerne, zonnebloem, mosterd…je kunt het allemaal ontkiemen. En dit is het geheim: als je dit doet, wordt het voedsel alleen maar voedzamer.
Beschouw het als de gemakkelijk zusje van tuinieren.

Een van de kiemdeskundigen die de sproutingbeweging leidt, is Doug Evans, voormalig CEO van Juicero en Organic Avenue. Een paar jaar geleden verhuisde Evans naar de woestijn van Californië in een poging om meer verbinding te maken met de natuur. Zijn doel was om al zijn voedsel zelf te verbouwen, maar dit voornemen bleek ontmoedigend te zijn – en niet bepaald ideaal in het woestijnklimaat. Dus besloot hij om kiemen een kans te geven, ook al had hij dat nog nooit eerder geprobeerd. Het bleek minder onderhoudsvriendelijk te zijn. ‘Binnen een maand was 50 procent van mijn totale calorieën afkomstig van voedsel dat ik in mijn keuken kiemde’, zegt Evans.

Nu deelt hij zijn informatie met ons allemaal door zijn nieuwe toepasselijk genaamde boek, The Sprout Book. Hier legt Evans de voordelen van kiemen uit en hoe u ermee kunt beginnen.

Wat zijn de voordelen van kiemen?

Een groot voordeel van kiemen is dat het je boodschappenrekening drastisch kan verlagen. Evans zegt dat hij 100 dollar per week besteedde aan producten op de boerenmarkt. Maar toen hij begon te spuiten, spendeerde hij slechts nog $ 10 per week om de kosten van zaden te dekken. Naast zaden heb je alleen glazen potten nodig: één voor elk type voedsel dat je aan het ontkiemen bent – en kaasdoeken.

Het ontkiemen van voedsel is zelfs zo eenvoudig en kosteneffectief dat Evans het als een haalbare oplossing ziet voor het oplossen van voedseltekorten op plekken zoals in de woestijn, waar mensen geen gemakkelijke toegang hebben tot gezond voedsel.

Een ander voordeel van kiemen is dat ze extreem rijk zijn aan voedingsstoffen. Gekiemd voedsel heeft meer beschikbare voedingsstoffen dan wanneer ze volwassen zijn. Dit komt omdat het kiemproces een deel van het zetmeel afbreekt, waardoor het percentage voedingsstoffen hoger wordt (gekiemd voedsel bevat dezelfde voedingsstoffen als hun volwassen tegenhangers, maar dan in grotere hoeveelheden).

Behalve dat ze meer voedingsstoffen bevatten, zijn gekiemde voedingsmiddelen ook gemakkelijker voor het spijsverteringsstelsel omdat ze grotere hoeveelheden levende enzymen bevatten, die helpen bij het afbreken van voedsel. Als je de neiging hebt om een ​​opgeblazen gevoel te krijgen na het eten van granen, kunnen gekiemde granen de juiste keuze zijn, omdat ze minder zetmeel bevatten en gemakkelijker zijn voor de darmen.

Nu je alle voordelen hebt gelezen, kun je als thuis beginnen met kiemen!

Hoe zaden te ontkiemen

Zoals gezegd, vereist kiemen niet veel speciale apparatuur. Hoewel technisch gezien alle zaden werken, stelt Evans voor om kiemzaden te kopen die zijn getest op schadelijke bacteriën, waaronder E. coli en salmonella.

Je hebt ook glazen potten nodig om je zaden in te laten groeien.

Start door de pot te vullen met de zaden en water in een verhouding van 1:3. “Sommige zaden worden 2 keer zo groot, terwijl andere zaden 10 keer zo groot worden”, zegt Evans, over hoeveel voedsel je van je zaden kunt verwachten. Hoe dan ook, wat extra ruimte in de pot is zeker nodig. Bedek vervolgens de pot met een kaasdoek en zet deze vast met een rubberen elastiekje of haarbandje. Laat het dan gewoon op het aanrecht staan en laat de magie z’n werk doen!

Evans zegt dat je het water twee keer per dag (ongeveer elke 12 uur) door de kaasdoek moet laten weglopen en de container elke keer opnieuw moet vullen met schoon water. Dit voorkomt schimmelvorming. Binnen drie tot zeven dagen zijn je spruiten klaar om te eten. Zodra ze klaar zijn, haal je ze gewoon uit de glazen pot en bewaart je ze in een luchtdicht doosje of pot in de koelkast totdat je ze gaat eten. Ze blijven meerdere dagen goed. Je hoeft ze niet af te spoelen voordat je ze eet en ook niet als je ze weer terug opbergt; dit verhoogt in feite het risico op schimmelontwikkeling.

Hoewel kiemen een vrij eenvoudig proces is, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je het veilig doet. Een daarvan is het belang van het spoelen van je zaden als ze aan het ontkiemen zijn. Anders loop je het risico dat ze een broedplaats voor bacteriën worden. Evans zegt dat het ook het beste is om de potten niet in het directe zonlicht te plaatsen. En als laatste is het handig om de zaden binnen een week nadat ze gekiemd zijn, te eten.

Nu de grote vraag: hoe kun je je kiemen eten? Het Sprout-boek heeft een hele receptensectie en Evans zegt dat hij vaak hele maaltijden maakt van zijn gekiemde voedsel. “Ik gebruik ze vaak als vervanging van sla in salades”, zegt hij, onder verwijzing naar een manier waarop hij regelmatig van zijn kiemen. “Ik vind het heerlijk om verschillende soorten spruiten in een kom te mengen en tahini, avocado en wat kruiden toe te voegen”, zegt hij.

Geschreven door Emily Laurence en met toestemming vertaald van: wellandgood.com/good-home/how-to-sprout-seeds/

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.