fbpx
Kennis over huid & voeding
Aantal keer bekeken: 2K
0

Het eliminatiedieet. Hoe werkt het en hoe doe je het? + Gratis Download

vrouw in keuken bereid maaltijd volgens het eliminatiedieet
Tags: eliminatiedieet, voedselallergie, voedselovergevoeligheid
“Een eliminatiedieet. Wat is het, hoe werkt het en hoe doe je het?

Zo’n 20 procent van de mensen lijdt aan voedselovergevoeligheden, intolerantie of allergieën. Dit kan leiden tot symptomen die in ernst variëren van indigestie tot anafylaxie (anafylaxie is een snelle systemische allergische reactie, die tot een anafylactische shock kan leiden Red.) Mensen met ernstige allergieën zijn zich wel bewust van hun allergenen vanwege de ernst van hun reactie. Maar er is ook een categorie mensen met voedselgevoeligheden die niet weten dat hun dieet milde, dagelijkse symptomen kan veroorzaken zoals indigestie, pijn of andere ongemakken.

Diagnose van voedselgevoeligheden en intolerantie

Een voedselovergevoeligheid is een ongunstige fysieke reactie op een bepaald voedsel, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en gasvorming in de darmen.

Bij een voedselintolerantie mis je de enzymen die nodig zijn om bepaalde ingrediënten af ​​te breken en te absorberen, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en pijn in de darmen.

Een voedselallergie is de ernstigste van de drie aandoeningen en treedt op wanneer het lichaam een ​​bepaald ingrediënt als schadelijk beschouwt en zichzelf verdedigt door hoge niveaus van immunoglobuline E (IgE) te produceren. Voedselallergieën kunnen levensbedreigend zijn en leiden vaak tot netelroos, zwelling en kortademigheid.

Er zijn twee belangrijke manieren om voedselgevoeligheden, intolerantie en allergieën te diagnosticeren. Het is belangrijk dat alle diagnosemethoden worden uitgevoerd onder toezicht van een arts of geregistreerde diëtist.

De eerste methode is een huid krastest, die de aanwezigheid van IgE-antilichamen voor een mogelijk allergeen meet. Een huid krastest wordt uitgevoerd bij een arts en levert onmiddellijk resultaat op. Ongeveer 50-60 procent van de tests resulteert echter in vals-positieven, wat betekent dat je mogelijk niet allergisch bent voor een voedingsmiddel, zelfs als het resultaat positief terugkomt uit de test.

Het eliminatiedieet is de gouden standaard voor het diagnosticeren van voedselovergevoeligheid en intolerantie. Deze methode duurt ongeveer vijf tot zes weken en werkt door je symptomen zorgvuldig te volgen terwijl je veel voorkomende allergenen gedurende minimaal 21 dagen uit je dieet verwijdert. Je zult daarna die voedingsmiddelen dan weer één voor één opnieuw introduceren in je dieet.

Een eliminatiedieet kan je helpen specifieke voedingsmiddelen te koppelen aan symptomen zoals indigestie, huidproblemen, ontstekingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en pijn.

Hoe het eliminatiedieet werkt

De eerste fase van het eliminatiedieet is de eliminatiefase, die ongeveer twee tot drie weken duurt. Dit is wanneer je alle verdachte voedingsmiddelen uit je dieet verwijdert.

Als je goed in beeld hebt van welk voedsel je problemen zou kunnen geven, kun je ervoor kiezen om alleen dat voedsel te verwijderen. Anders kun je de meest voorkomende allergenen elimineren, waaronder noten, maïs, soja, zuivel, citrusvruchten, nachtschaduwgroenten, gluten, eieren en zeevruchten.

Het is belangrijk dat je deze voedingsmiddelen gedurende twee tot drie weken consequent uit je dieet weglaat. Houd gedurende deze tijd je symptomen zorgvuldig bij om te zien of ze na verloop van tijd verminderen of helemaal verdwijnen.

Na drie weken kun je beginnen aan fase twee van het eliminatiedieet: herintroductie. Dit is wanneer je geëlimineerde voedingsmiddelen weer in je dieet opneemt.

Elk voedsel moet gedurende een periode van drie dagen afzonderlijk opnieuw worden geïntroduceerd, terwijl je de symptomen zorgvuldig volgt. Let op huidirritatie, pijn, vermoeidheid, slaapproblemen, indigestie of een opgeblazen gevoel. Als een voedingsmiddel symptomen veroorzaakt, betekent dit dat je mogelijk een gevoeligheid of intolerantie voor dat voedsel hebt.

Voordelen van het loggen van je eten

Het registreren van het voedsel wat je eet en symptomen die je ervaart,  zijn cruciaal voor het succes van een eliminatiedieet. Als je dit doet, kunnen jij en je arts jouw symptomen analyseren en onderscheiden welke voedingsmiddelen correleren met tekenen van gevoeligheid, intolerantie of allergie.

Wees zo specifiek mogelijk wanneer je je voeding en symptomen registreert. Vermeld de ingrediënten van van het voedsel, eventuele kruisbesmetting en hoeveel je hebt gegeten. Wees ook specifiek over de symptomen die je ervaart, inclusief de ernst en de duur van die symptomen.

Het gebruik van een dagelijks logboek maakt het gemakkelijker om het eliminatiedieet bij te houden. Als je dit dieet volgt om mogelijke voedselovergevoeligheden te diagnosticeren, gebruik dan het sjabloon om je voedselinname en symptomen te volgen.

Klik hier om het sjabloon te downloaden (pdf).

Door integrisok.com | Met toestemming vertaald van Soundboard

Dit vind je misschien ook leuk:
Binnenkort een overeenkomstig blog/recept
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.