fbpx
Kennis over huid & voeding
Aantal keer bekeken: 741
0

Voeding is belangrijk voor de cognitieve gezondheid van mensen in de middelbare leeftijd

Groenten fruit noten Voeding is een belangrijk ingrediënt voor de cognitieve gezondheid van mensen in de middelbare leeftijd
Tags: bloeddruk, cognitie, gezond eten, gezondheid, mediterraan, mediterraans dieet, middelbare leeftijd, noten, zaden

Asian News International | Beeld: Representational Image(Unsplash) | Geplaatst door: Alfea Jamalmet toestemming vertaald

Uit een nieuwe studie blijkt dat personen die meer groenten en fruit consumeerden en meer noten en peulvruchten (zoals linzen en bonen) hoger scoorden in Verbal fluency tests (Verbale vloeiendheidstests zijn een soort psychologische tests waarbij deelnemers in een bepaalde tijd (meestal 60 seconden) zoveel mogelijk woorden uit een categorie moeten produceren – Red.).

Deze nieuwe studie, die factoren onderzocht die verband hielden met verbale vloeiendheid bij een groot aantal Engelssprekende Canadezen van 45-85 jaar, ontdekte dat individuen die meer groenten en fruit consumeerden en meer noten en peulvruchten (zoals linzen en bonen) hoger scoorden op deze verbale tests.

“Deze bevindingen komen overeen met ander onderzoek dat heeft aangetoond dat een mediterraan dieet met veel fruit, groenten, noten en peulvruchten bescherming biedt tegen cognitieve achteruitgang”, meldt co-auteur Dr. Karen Davison, programmadirecteur voedingsinformatica aan de Kwantlen Polytechnic University, in British Columbia en een North American Primary Care Research Fellow.

Elke stijging van de gemiddelde dagelijkse inname van groenten en fruit was gekoppeld aan hogere verbale vloeiendheidsscores, maar de beste resultaten werden gevonden bij degenen die minstens 6 porties per dag consumeerden.

Verbale vloeiendheid is een belangrijke maatstaf voor de cognitieve functie. Om het te testen, wordt de proefpersonen gevraagd zoveel mogelijk woorden uit een bepaalde categorie in één minuut op te sommen. Dit meet de taal en de uitvoerende functie en kan worden gebruikt om cognitieve stoornissen op te sporen.

Volwassenen die onvoldoende eetlust hebben en met uitdagingen worden geconfronteerd bij het bereiden van voedsel of die een dieet van lage kwaliteit volgen, lopen mogelijk het risico van ondervoeding. Grijpkracht kan worden gebruikt om ondervoeding te beoordelen. Degenen in de studie die een slechte grijpkracht en / of hoge voedingsrisicoscores hadden, hadden ook een lagere verbale vloeiendheid.

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat metingen van ondervoeding geassocieerd zijn met cognitieve achteruitgang

zegt co-auteur Zahraa Saab, een recent afgestudeerde Masters of Public Health van de Universiteit van Toronto.
De onderzoekers onderzochten ook de relatie tussen andere factoren en cognitieve gezondheid, waaronder de immigrantenstatus, leeftijd, bloeddruk, obesitas en lichaamsvet.

Immigratiestatus

Engelstalige immigranten die minstens 20 jaar in Canada woonden, hadden hogere verbale vloeiendheidsscores dan hun in Canada geboren leeftijdsgenoten. De onderzoekers vermoeden dat dit beschermende effect mogelijk deels te wijten is aan een betere cognitieve reserve onder immigranten.

“Uit ons eerdere onderzoek naar een groot Brits cohort van individuen geboren in 1946 bleek dat degenen die uit het Verenigd Koninkrijk emigreerden, gemiddeld een 5 punten hoger IQ hadden dan hun leeftijdsgenoten die in het VK bleven”, zegt senior auteur, Esme Fuller-Thomson, professor aan de Factor-Inwentash Faculteit van Maatschappelijk Werk (FIFSW) van de Universiteit van Toronto en directeur van het Institute for Life Course & Aging. “We hebben de huidige studie met opzet beperkt tot diegenen wiens moedertaal Engels was, zodat we de associatie tussen de status van immigranten en verbale vloeiendheid konden onderzoeken, onafhankelijk van tweetaligheid.”

Eerder onderzoek suggereert dat degenen die tweetalig zijn een lagere incidentie en een vertraagd begin van dementie hebben. De meeste studies die een ’tweetaligheidsvoordeel’ vonden, hebben helaas geen rekening gehouden met de immigratiestatus.

“Onze bevindingen suggereren dat dit een belangrijke omissie is, omdat zelfs immigranten die de moedertaal Engels hebben significant hogere verbale vloeiendheidsscores hadden dan Engelstaligen geboren in Canada. Het ‘voordeel van tweetaligheid’ kan dus op zijn minst gedeeltelijk worden toegeschreven aan het ‘gezonde immigranteneffect’, zei Fuller-Thomson, die ook is benoemd tot lid van de afdeling van de afdeling familie- en gemeenschapsgeneeskunde van T en de faculteit verpleegkunde.

Leeftijd en opleiding

“In overeenstemming met andere onderzoeken hadden degenen die jonger waren betere cognitieve functiescores in vergelijking met oudere deelnemers.” zegt co-auteur Hongmei Tong, assistent-professor sociaal werk aan de MacEwan University in Edmonton.

De associatie tussen cognitieve stoornissen en gevorderde leeftijd kan worden gemiddeld of gematigd door cognitieve reservefactoren zoals een hoog opleidingsniveau die bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang.

“Respondenten van 75-85 jaar met een middelbare schooldiploma hadden een verbale spreekvaardigheid die vergelijkbaar was met die van tien jaar jongere mensen die de middelbare school niet hadden afgemaakt”, zegt co-auteur Vanessa Taler, universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Ottawa.

Bloeddruk, obesitas en lichaamsvet

Volwassenen met stadium 2 hypertensie hadden lagere verbale fluency-scores.

“Onze bevindingen onderstrepen het belang van het beheersen van de bloeddruk voor de gezondheid van de hersenen tijdens de middelbare leeftijd en daarna”, zegt co-auteur Shen (Lamson) Lin, een doctoraatsstudent aan de FIFSW.

Zowel obesitas als een hoger percentage lichaamsvet waren geassocieerd met slechtere verbale vloeiingsscores.

“Obesitas is in ander onderzoek in verband gebracht met ontsteking en met een grotere insulineresistentie, die beide in verband zijn gebracht met cognitieve achteruitgang”, zegt co-auteur Karen Kobayashi, professor aan de afdeling Sociologie en een research fellow bij het Institute on Aging & Levenslange gezondheid aan de Universiteit van Victoria.

Het onderzoeksteam analyseerde gegevens van de basislijn Canadian Longitudinal Study on Aging, waaraan 8574 Engelstalige deelnemers van 45-85 jaar deelnamen, van wie er 1.126 immigranten waren die 20 of meer jaar eerder in Canada waren aangekomen. Alle deelnemers woonden in de gemeenschap en waren vrij van dementie. Twee verbale fluency-tests werden onderzocht: de Controlled Oral Word Association Test (COWAT) en de Animal Fluency (AF) -taak. Het artikel is deze maand gepubliceerd in het Journal of Nutrition Health and Aging.

“De bevindingen van het team suggereren dat het nuttig zou kunnen zijn om beleidsmaatregelen en zorgpraktijken op te stellen om het voedingsrisico te verminderen, de voedingskwaliteit te verbeteren en obesitas en hypertensie bij middelbare en oudere burgers aan te pakken om deze potentieel aanpasbare risicofactoren voor lagere verbale fluency-scores te verbeteren’, Voegt Dr. Fuller-Thomson toe. “Het goede nieuws is dat het hogere opleidingsniveau van babyboomers en daaropvolgende geboortecohorten (Een groep personen die allemaal in een zelfde periode, bijvoorbeeld een kalenderjaar, zijn geboren – Red.) een deel van de cognitieve achteruitgang die vaak werd waargenomen bij eerdere generaties oudere volwassenen, zou kunnen verzachten.”

(Dit verhaal is gepubliceerd vanuit een feed van een wire agency zonder aanpassingen aan de tekst. Alleen de kop is gewijzigd.)

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.