fbpx
Kennis over huid & voeding

De beste collageen crème voor de huid. Bestaat die eigenlijk wel?

Aantal keer bekeken: 1K views
Tags: antioxidanten, collageen aanmaak, collageen crème

Leestijd: 6 minuten

Je ziet waarschijnlijk veel reclame – voornamelijk op je favoriete sociale platform – over collageen, collageen drankjes en poeders, collageenpeptiden, collageen uit bottenbouillon en collageen crèmes en serums. Vooral zo’n collageen crème voor de huid is heel aantrekkelijk: even smeren en klaar! Hallo stralende, jonger ogende huid!

Maar is dat zo eenvoudig? En werkt zo’n crème of serum dan ook echt om de huid steviger te maken en je er jonger uit te laten zien? Het antwoord op die vind je in dit artikel.

Maar eerst nog even dit:

Wat is collageen?

Collageen is het belangrijkste bestanddeel van bindweefsel in de huid en het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Collageen zit dus niet alleen in de huid. Je vindt het ook bijvoorbeeld in je botten, bloedvaten, spieren en pezen.

Zie het als een soort niet rekbare lijm die heel je lichaam en huid bij elkaar houdt.

Naarmate we ouder worden, vertraagt onze natuurlijke collageenproductie. Daardoor ontstaan rimpels maar ook zwakkere spieren.

Een aantal factoren die de productie van collageen vertragen, zijn genetica, blootstelling aan de zon en de natuurlijke veroudering (het tikken van de klok).

Dus, hoe behoud je dan toch die jeugdige uitstraling? En hoe kun je lichamelijk zolang mogelijk ‘soepel’ en jong blijven?

Hoewel het slikken van voedingssupplementen en het aanpassen van je voedingspatroon hierbij een grote én effectieve rol spelen, wil je misschien ook een collageen crème aan je huidverzorgingsroutine toevoegen.

De beste collageen crème voor je huid

Er zijn veel crèmes en serums die beloven het collageen in je huid aan te vullen of in ieder geval de aanmaak ervan te stimuleren. Toch blijkt dat in de praktijk lastig: puur collageen in de huid te laten doordringen.

Een collageenmolecuul (=keten van aminozuren, zie daarvoor ook uitleg op de pagina over collageen het gouden (ei)wit) is gewoonweg te groot om de epidermis te kunnen penetreren. Vervolgens zou deze werkstof ook nog eens in de dermis terecht moeten komen, daar waar collageen voor je huid het verschil kan maken!

Huid hydrateren versus huidveroudering

Collageen in een crème kan wel een hydraterend effect hebben, maar het zal huidveroudering niet tegen gaan en ook je huid niet steviger en elastischer maken.

Helaas.

Maar ik denk dat je toch graag zou willen weten welke crème je dán het beste kunt gebruiken. Daarvoor moeten we gaan kijken naar welke ingrediënten de productie van collageen kunnen stimuleren. Want dat is namelijk wél mogelijk.

De beste collageen crème voor de huid

Crèmes die de collageen productie stimuleren

Er zijn twee hoofdgroepen die hiervoor in aanmerking komen:

  • antioxidanten
  • celregulatoren

Antioxidanten

De antioxidanten, zoals vitamines, polyfenolen en flavonoïden, verminderen de afbraak van collageen door de concentratie vrije radicalen in de huid te verminderen.

Vitaminen C, B3 en E zijn de belangrijkste antioxidanten vanwege hun vermogen om – door hun kleine molecuulgewicht – de huid binnen te dringen. [1]

L-ascorbinezuur (vitamine C) in concentraties tussen 5 en 15% is in staat om enzymen te stimuleren die belangrijk zijn bij de productie van collageen en juist de enzymen die collageen afbreken, te remmen. [2, 3]

Klinische studies hebben aangetoond dat de antioxidatieve bescherming hoger is met de combinatie van vitamine C en E dan met alleen de vitamine C of E. [4, 5]

Niacinamide (vitamine B3) herstelt huidcellen en reguleert de celstofwisseling. Wanneer vitamineB3 in een concentratie van 5% als anti-aging werkstof in crèmes of serums voor de huid wordt toegepast, heeft het daadwerkelijk effect. [6]

Vitamine E (α-tocoferol) in een crème heeft een ontstekingsremmend effect in concentraties tussen 2 en 20%. De huid wordt gladder en is in staat meer vocht vast te houden. De effecten van vitamine E zijn niet zo sterk als bij vitamine C en B3. [7]

Een in vivo studie heeft aangetoond dat de plaatselijke toepassing van groene thee polyfenolen vóór blootstelling aan zonlicht (UV-stralen) onder meer leidt tot een vermindering van DNA-schade in de huid. [8]

Celregulatoren

Celregulatoren, zoals retinol (= een retinoïde: een vorm van Vitamine A), peptiden en groeifactoren (GF), polypetiden en plantaardige stoffen stimuleren de productie van collageen en elastine.
Vitamine A is ook in staat om de enzymen die collageen afbreken, af te remmen.

Polypeptiden of oligopeptiden zijn samengesteld uit aminozuren en kunnen als het ware de structuur van collageen of elastine nabootsen. Door plaatselijke toepassing hebben polypeptiden het vermogen om de collageensynthese te stimuleren en het huidmetabolisme te activeren. [9]

Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen.
Een peptide onderscheidt zich van een eiwit door het geringe aantal aminozuren in het molecuul, maar kan zelf dienen als bouwsteen voor een eiwit. Bron: Wikipedia

Een polypeptide is een keten van een groot aantal met elkaar verbonden aminozuren.
Een oligopeptide is een korte keten van aminozuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen.

Conclusie

Een wonder crème bestaat niet. Er zijn wel huidverzorgings- en huidverbeteringsproducten die huidveroudering kunnen vertragen en zelfs voor een deel kunnen tegengaan. Ook gefermenteerde huidverzorging staat momenteel in de belangstelling. Laat je goed informeren door een professional over de werkstoffen die een crème of serum bevat. En wees je ervan bewust dat een zonnebrandcrème van belang is om zolang mogelijk een jeugdige huid te behouden.

Uiteraard is het ook nodig om de tijd die je in de zon doorbrengt, te verkorten. De zon is voor maar liefst 80% verantwoordelijk voor huidveroudering en dus rimpels en huidverslapping.

Naast crèmes en serums voor de huid, bestaan er ook gezichtsbehandelingen die het collageen in de huid stimuleren. Denk daarbij aan peelings op basis van glycolzuur, microneedling en behandelingen met ultrageluid, roodlicht therapie en radiofrequentie.

Heb je vragen? Stuur me gerust een mail: info@collageenkookboek.nl

Met dank aan de review “Skin anti-aging strategies“.

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Niets gevonden.
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!
collageenkookboek wat zie jij er lekker

Meer weten over hoe je het collageen in je huid stimuleert met de juiste voeding? Je leest het in het Collageenkookboek

Bindwijze: Paperback | Taal: Nederlands | sterren voor collageenkookboek reviews reviews en recensies 

€ 22,50  inclusief verzendkosten

Op voorraad  | PostNL

Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Veilige SSL betaalpagina

Vóór 15:00 uur besteld; de volgende dag in huis

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.