fbpx
Kennis over huid & voeding
Aantal keer bekeken: 1K
0

Waarom zou je Jackfruit eten?

waarom zou je jackfruit eten
Tags: collageen aanmaak, flavonoïden, vegan, Vegetarisch, vleesvervanger
“Ik had tot voor kort nog nooit van jackfruit gehoord. Wat is het? En waarom zou ik het aan mijn dieet toevoegen?”

Jackfruit komt van een grote tropische boom in de vijgenfamilie (Artocarpus heterophyllus) afkomstig uit het zuidwesten van India. Het is de grootste van alle’ in de boom geboren’ vruchten:  20 tot 30 cm lang, 15 tot 50 cm breed en weegt 10 tot 110 pond.

Waar komt Jackfruit vandaan?

Jackfruit wordt geteeld in heel India, Sri Lanka, Myanmar en elders in Azië en in delen van Afrika, waaronder Kenia en Oeganda. De laatste jaren is het in de VS steeds populairder geworden als vleesvervanger voor veganisten of vegetariërs, omdat de pulp qua textuur vergelijkbaar is met vlees.

Jackfruit bevat 155 calorieën per kop en levert voedingsvezels, ijzer, kalium, calcium, vitamine B6 en vitamine C. Het bevat niet zoveel eiwitten – slechts ongeveer drie gram per kopje. Om die reden, als je van plan bent het als vleesvervanger te gebruiken, moet je wel andere bronnen van plantaardig eiwit zoals linzen of kikkererwten aan je maaltijden toevoegen.

Mogelijk kun je in de zomer rijp, ongesneden jackfruit vinden op Aziatische markten. De vrucht heeft een sterke geur die lijkt op die van rotte uien, maar als je er eenmaal in snijdt, ruikt en proeft het vruchtvlees naar mango, appels, ananas en banaan. Houd er rekening mee dat de rijpe vrucht enigszins laxerend werkt en diarree kan veroorzaken als je er te veel eet. De rauwe zaden zijn onverteerbaar, maar je kunt ze eten na het braden of koken.

schaal met jackfruit

Hoe bewaar je dit bijzondere fruit?

Als rijp jackfruit op kamertemperatuur wordt bewaard, wordt het bruin en gaat de kwaliteit snel achteruit. Maar volgens informatie van Purdue University kan het drie tot zes weken goed in de koelkast worden bewaard.

Populair stukje fruit

Jackfruit is de laatste jaren zo populair geworden dat je het nu gevriesdroogd, verpakt, ingeblikt of in zakjes kunt kopen; meel gemaakt van het gedroogde fruit is ook beschikbaar, samen met jackfruit-ijs, sap en chips (vooral in de VS is dit makkelijk verkrijgbaar Red.).

Jackfruit kan worden gebruikt in chilis, stoofschotels, taco’s en burrito’s en als vervanging voor pulled pork in sandwiches. Je kunt het ‘vlees’ inmaken en het gebruiken zoals andere groenten in het zuur, of het koken en toevoegen aan curry’s of salades of als bijgerecht serveren.

Is Jackfruit dé redding voor het milieu en het klimaat?

Misschien wel het belangrijkste gebruik van jackfruit in de komende jaren kan zijn om tarwe, maïs en andere stapelgewassen te helpen vervangen, die door klimaatverandering (met name stijgende temperaturen en minder regen) steeds minder beschikbaar worden in Zuidoost-Azië. Jackfruit is gemakkelijk te kweken, is droogtebestendig en kan plagen, ziekten en hoge temperaturen overleven.

Ik geniet van rijp, vers Jackfruit en beschouw het als een vleesvervanger – althans voor de textuur – als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt.

Door ANDREW WEIL, MD | Met toestemming vertaald van Soundboard

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.