fbpx
Ontbijt
Aantal keer bekeken: 1K
0

Florentijnse Omelet Met Spinazie En Kaas Recept

florentijnse omelet
Tags: brunch, ei, omelet, ontbijte, spinazie
Gevuld met malse gebakken spinazie en gesmolten kaas, is deze klassieke omelet een gegarandeerde hit.

In de wereld van het koken bevatten gerechten met het label “Florentine” bijna altijd spinazie, dus het is geen verrassing dat dit het visitekaartje is van deze klassieke omelet. Om al die gezonde groene bladeren af ​​te ronden is een royale hoeveelheid gesmolten Gruyère of Zwitserse kaas nodig, maar laat je niet misleiden door de korte ingrediëntenlijst: deze omelet zit boordevol smaak. Het is ook, in het geval van dit recept, een echt royale hoeveelheid vulling, waardoor deze omelet met vijf eieren een geschikte maaltijd is voor twee personen…misschien wel drie!

Er zijn maar een paar stappen belangrijk voor een succesvolle omelet! Ten eerste dit recept op basis van de klassieke Amerikaanse omelet, zoals beschreven door Kenji in zijn artikel over de techniek (inclusief fimpje – Red.). De technieken omvatten het ruim voor het koken kruiden van de eieren om ze malser te maken en het bereiden van de eieren door juist zo min mogelijk te roeren.

Bij het vullen van de omelet zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, let op de spinazie: we geven er de voorkeur aan om te koken met Savoye (of gekrulde) spinazie in plaats van babyspinazie en andere platte bladvarianten. Gekrulde spinazie behoudt de textuur, zelfs als het extreem zacht is gekookt, iets wat bij platbladige soorten spinazie niet het geval is. Bevroren spinazie werkt ook goed in dit recept en in tegenstelling tot verse gekrulde spinazie, hoeft deze niet grondig te worden gewassen om de zandkorrel voor het koken weg te spoelen.

Of je nu besluit om verse of bevroren spinazie te gebruiken, na het koken is het nodig om overtollig vocht weg te laten lopen om te voorkomen dat je een waterige omelet krijgt. En wat voor soort spinazie of kaas je ook kiest, deze omelet is een uitstekend ontbijt, brunch, lunch of zelfs diner.

Tips vooraf

  1. Het vooraf zouten van de eieren helpt de eiwitstructuur van de eieren af ​​te breken, wat leidt tot een zachtere omelet.
  2. Het mengen van de kaas met de gebakken spinazie krijgt een vliegende start bij het smelten.
Bereidingstijd

Bereidingstijd: 10 minuten


Ingrediënten
  • 5 grote eieren
  • zout en versgemalen zwarte of witte peper
  • 100 gr geraspte Gruyère of Zwitserse kaas
  • 2 eetlepels ongezouten roomboter
  • 2 middelgrote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 450 gr verse Savoye-spinazie, grondig gewassen of 280 gr ontdooide bevroren spinazie (zie opmerking)

Zo maak je het
  1. Kruid de eieren in een middelgrote kom met zout en peper en klop tot ze homogeen en schuimig zijn. Zet even opzij.
  2. Doe de kaas in een aparte middelgrote hittebestendige kom en leg een dubbele laag keukenrolpapier op een groot bord. Smelt in een koekenpan met een antiaanbaklaag 1 eetlepel (15 gr) roomboter op middelhoog vuur. Voeg knoflook toe en bak, roer regelmatig, totdat je de knoflook goed ruikt en het glazig wordt: ongeveer in 30 seconden.
  3.  Als je verse spinazie gebruikt: voeg spinazie toe aan de koekenpan, dek af en bak  ongeveer 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Verhoog het vuur (tot middelhoog) en roer regelmatig tot de spinazie zacht is en het grootste deel van de vrijgekomen vloeistof is verdampt: ongeveer 4 minuten.
  4.  Als je ontdooide bevroren spinazie gebruikt: voeg spinazie toe aan de koekenpan, breng op smaak met zout en peper en roer goed om. Verhoog het vuur tot middelhoog en bak, onbedekt, totdat het overtollige water is verdampt, ongeveer 4 minuten.
  5. Let de gekookte spinazie op het bord met het keukenrolpapier, rol op en knijp voorzichtig om extra overtollig vocht te verwijderen; gooi het papier met het vocht weg. Doe de warme spinazie in de kom met kaas.
  6.  Veeg de nu lege koekenpan schoon en smelt de resterende 1 eetlepel (15 gr) boter op middelhoog vuur, waarbij je regelmatig de pan ronddraait tot de boter lichtbruin is. Klop de eieren opnieuw schuimig, doe ze in de koekenpan en bak het mengsel. Gebruik een siliconen spatel om de randen naar het midden te duwen. Ga ook met de spatel onder het omelet zodat deze niet vast komt te zitten aan de bodem van de pan. Beweeg de pan ook, zodat de omelet niet aanbrandt. Ongeveer 45 seconden.
  7.  ‘Strooi” spinazie en het kaasmengsel over de helft van de omelet, haal van het vuur, dek af en laat de omelet ongeveer tot 1 minuut staan om te garen.
  8.  Maak met behulp van een siliconen spatel de randen van de omelet los van de koekenpan en beweeg (schud) de koekenpan om ervoor te zorgen dat deze niet vast komt te zitten. Vouw de omelet voorzichtig dubbel om de vulling te omsluiten, schuif hem dan op een serveerschaal en serveer meteen.

Foto en recept: Daniel Gritzer (CULINAIRE DIRECTEUR)

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.