Een heerlijk recept voor een doordeweekse avondmaaltijd: komijn (waar past dat niet bij?), linzen en worst met paardenbloemblad.
Gebruik komijnzaad om een diep gearomatiseerde basis te bouwen voor dit stevige maar toch lichte diner met pittige linzen en worst. Laat groene linzen sudderen met geroosterde komijnzaadjes, tomaten en kippenbouillon. In combinatie met worst (probeer eens de vegetarische worst van De Vegetarische Slager Red.), levert het een zoete warme smaak die wordt gecompenseerd door een last-minute toevoeging van de bitter smakende paardenbloemgroenten.
Deze eenpansmaaltijd maakt gebruik van een paar klassieke ingrediëntencombinaties: komijn en linzen, evenals linzen met worst. Een stevig en lekker recept voor doordeweekse dagen!
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 eetlepels (30 ml) extra vergine olijfolie
- 1 450 g verse worst, zoals merguez of chorizo (of vegetarische worst Red.)
- 2 theelepels (6 g) heel komijnzaad
- 1 grote ui, fijngehakt
- zout (himalayazout)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel rode pepervlokken
- 1 kop ( 200 g) groene linzen, bijvoorbeeld Franse Le Puy Linzen
- 750 g tomaten zonder schil, met de hand geplet (uit blik of vers. Ik ben zelf geen fan van groenten uit blik. Zie het collageenkookboek pagina 70 Red.)
- 3 kopjes (710 ml) kippenbouillon (bijvoorbeeld van de Kleinste Soepfabriek of Bouillonbrothers Red.)
- 1 bosje (ongeveer 170 g) paardebloemgroenten, in stukken van 7 cm gesneden
- 2 theelepels (10 ml) sherryazijn
- 1/2 kopje verse korianderblaadjes
Zo maak je het
- Verhit olie in een grote hapjespan (met rechte zijkanten) op middelhoog vuur. Voeg worstjes toe en bak, af en toe draaiend, tot ze aan alle kanten goed bruin zijn, ongeveer 3 minuten. Leg de worstjes op een bord en zet apart.
- Doe het komijnzaad in de pan en rooster ze: draai en roer constant tot de zaadjes aromatisch en licht goudbruin zijn, ongeveer 30 seconden. Voeg ui en een flinke snuf zout toe en bak, onder regelmatig roeren, tot ze zacht maar niet bruin zijn, ongeveer 10 minuten.
- Voeg knoflook en rode pepervlokken toe. Blijf constant roeren, ongeveer zo’n 30 seconden. Roer er de linzen, tomaten, kippenbouillon en een gezond snufje zout door. Zet het vuur hoog en breng aan de kook.
Zet het vuur lager tot middelhoog en laat linzen, onbedekt en af en toe roerend, sudderen totdat de linzen zacht zijn en de kookvloeistof is teruggebracht tot een stoofachtige consistentie, ongeveer 20 minuten. - Roer het paardenbloemblad erdoor en kook ongeveer 1 minuut. Leg de worstjes terug in de pan en leg ze in de linzen, zodat ze ondergedompeld zijn. Dek de pan af en kook tot de worstjes een interne temperatuur van 65,5 ° C hebben, 5 tot 7 minuten. Haal van het vuur, roer de sherryazijn erdoor en breng op smaak met zout. Verdeel over 4 borden en garneer met korianderblaadjes. Serveer direct.
Afbeelding Vicky Wasik | Recept SASHA MARX (senior culinair redacteur) | Met toestemming vertaald van Soundboard.