fbpx
Kennis over huid & voeding

5 manieren waarop de darmen je immuunsysteem en welzijn versterken

Aantal keer bekeken: 1K views
Tags: darmen, immuunsysteem, microbioom, prebiotica, probiotica

Leestijd: 12 minuten

Hoewel de daadwerkelijke startdatum waarschijnlijk nog jarenlang een mysterie blijft, leven we inmiddels een jaar in het ‘COVID tijdperk’. Hierdoor zijn mensen over de hele wereld plotseling veel meer geïnteresseerd geraakt in het leren onderhouden, ondersteunen en versterken van hun immuunsysteem.

Zelfs nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, is het verstandig om je te blijven concentreren op je immuniteit. Nu virusmutaties gemakkelijker te verspreiden zijn en clusters en pieken nog moeten worden overwonnen, zal het maanden duren voordat de wereld echt een zucht van verlichting kan slaken…als we geluk hebben.

Tot die tijd is je beste verdediging  tegen virussen  – of je nou gevaccineerd bent of niet – je darmen in topconditie te houden! Je darmen vertroetelen en voor ze zorgen alsof je leven ervan afhangt, want dat is namelijk ook zo!

In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste darm-immuniteitsverbinding, waarom deze zo belangrijk is en hoe je voor een optimale darmgezondheid kunt zorgen.

Ongeveer 70% van je immuunsysteem leeft in je onderbuik

Het microbioom is de gemeenschap van miljarden bacteriën die in de darmen leven en die toevallig ook de thuisbasis is van ongeveer 70% van je immuunsysteem. Die bacteriën werken samen met je menselijke immuun cellen om alle giftige indringers die binnenkomen te herkennen en te weerstaan. Het microbioom is ook essentieel voor het verteren van voedsel, het metaboliseren van voedingsstoffen, het maken van vitamines en het beschermen van de darmwand door de celwand te voeden. Er gebeurt veel in je buik, zo vaak zelfs dat het vaak ‘het tweede brein’ wordt genoemd.

Om ziekteverwekkers te bestrijden, is een gezonde, lekvrije darm nodig

Als je bacteriepopulatie in balans is, is je darmwand intact, sterk en zullen ziekteverwekkers geen kans maken. Omdat je darmwand de primaire barrière is tussen je lichaam en de buitenwereld (waar bepaalde voeding en allerlei soorten giftige stoffen een bedreiging kunnen zijn), is het essentieel om deze te beschermen. Als dit uit balans is, beginnen de problemen.

De fragiele, eencellige dikke darmwand wordt losser en er ontstaat de zogenaamde ‘lekkende darm’. Schadelijke bacteriën, gifstoffen (denk aan pesticiden en kunstmatige ingrediënten in het voedsel dat je eet) en stukjes gedeeltelijk verteerd voedsel kunnen door kleine ruimtes in de darmwand glippen en rechtstreeks in de bloedbaan lekken. Dit zorgt helaas voor het bevorderen van ontstekingen door het hele lichaam en veroorzaakt symptomen zoals gewrichtspijn, huiduitslag, humeurigheid, angst, depressie, brain fog* en hormonale problemen.

*brain fog oftewel in het Nederlands: hersenmist, is als je concentratieproblemen en vergeetachtigheid langer aanhouden. Naast deze symptomene kunnen ook angstgevoelens, vermoeidheid en duizeligheid voorkomen.

Slechte gewoonten verstoren het microbiële evenwicht en je immuniteit

Je ’tweede brein’ bestuurt je immuniteit, mentale gezondheid en de manier waarop je gezond ouder wordt

De darmen worden vaak “het tweede brein” genoemd, omdat het enterische zenuwstelsel (= het eigen zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel. Het behoort tot het autonome zenuwstelsel) in de darmen geweven is – twee dunne lagen van meer dan 100 miljoen zenuwcellen die langs de wanden van je maagdarmkanaal lopen. Dit ‘brein in je onderbuik’ helpt je spijsvertering, stemming, gezondheid en zelfs je manier van denken te beheersen.

Het microbioom doet dienst als feelgoodfabriek. Zo wordt bijvoorbeeld het stofje serotonine in de hersenen – dat emotioneel welzijn, zelfvertrouwen en een goede nachtrust bevordert – gemaakt in de darmen; het meeste daarvan wordt gemaakt door je darmbacteriën. Dus als jouw microbioom in goede staat is, is de kans groot dat je onderbuik, en de rest van jou, dat ook is. [1] Als gevolg hiervan is de kans groter dat je je kalm, evenwichtig en goed uitgerust voelt – en er ook zo uitziet.

Ken je iemand die er twee keer zo oud uitziet (en zich waarschijnlijk ook zo voelt), en misschien ook een beetje humeurig of depressief is? Een slecht verzorgde bacterie gemeenschap kan hiervan grotendeels de schuld zijn.

Microbioom in balans voor versterken immuunsysteem

Als je microbioom in balans is, werkt de rest van je lichaam meestal ook goed. Maar als het uit balans is, ontsporen veel lichaamsprocessen en functies, op subtiele maar ook op niet subtiele manieren. Bijvoorbeeld:

  • Mentaal – angst, depressie, hersenmist, slaapproblemen, geheugenproblemen.
  • Spijsvertering – gas, opgeblazen gevoel, indigestie, obstipatie, dunne ontlasting, brandend maagzuur.
  • Hormonaal – menstruele en premenstruele problemen; symptomen van perimenopauze en menopauze (zoals opvliegers, huidproblemen, slaapproblemen, stemmingswisselingen).
  • Immuniteit – frequente verkoudheid en griep; moeilijk herstellen van ziekte; allergieën.
  • Huid – acne; rosacea; eczeem; psoriasis.
  • Algemene functie : vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, gewichtstoename.

Bovendien is de kans groter dat een onevenwichtig microbioom ervoor zorgt dat het immuunsysteem van de darmen overdreven reageert op verschillende soorten voedsel, zoals gluten, en daarbij ontstekingen veroorzaakt of verergert. En een niet-up-to-date microbioom kan een belangrijke reden zijn voor een ontstekingsreactie die in een gevaarlijke versnelling raakt, bijvoorbeeld in het geval van auto-immuunziekten.

Onderschat dus niet de kracht van gezonde darmen!

Slechte gewoonten verstoren het microbiële evenwicht – en je immuniteit

Maar wat zijn dan precies de factoren die een rol spelen bij het creëren van een onevenwichtig microbioom? Als je te maken hebt met een of meer van de symptomen die ik al heb genoemd, is dat een duidelijk teken dat het tijd is om aan een gezond microbioom te gaan werken zodat je ook je immuunsysteem kunt versterken. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de belangrijkste boosdoeners de dingen zijn waaraan velen van ons zich iedere dag blootstellen.

Bovenaan de lijst staan ​​overtreders als:

  • Gebrek aan slaap en beweging en / of  het hebben van stress.
  • Gifstoffen – denk bijvoorbeeld aan dagelijkse chemische blootstelling aan pesticiden – waarbij onkruidverdelger glyfosaat een van de ergste en meest voorkomende is – evenals huishoudelijke schoonmaakproducten en producten voor persoonlijke verzorging.
  • Antibiotica – die niet alleen de slechte bacteriën vernietigen die je ziek kunnen maken, maar ook de goede die jou juist gezond houden.
  • Veel voorkomende medicijnen – waaronder antidepressiva, angstmedicatie, antacida, protonpompremmers en pijnmedicatie.
  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) – worden aangetroffen in genetisch gemodificeerde gewassen zoals maïs, soja, papaja, suikerbieten en veel van de planten die worden gebruikt om industriële oliën te maken (bijvoorbeeld koolzaadolie).

De meeste, zo niet alle, genetisch gemodificeerde gewassen worden besproeid met het zeer giftige pesticide Round-Up (waarvan het actieve ingrediënt glyfosaat is, dat toevallig ook een geregistreerd antibioticum is). Het probleem is dat niet alleen dit spul potentieel kankermutaties op cellulair niveau bevordert, maar de antibiotische eigenschappen van glyfosaat verstoren je bacteriële balans wanneer je GGO-gewassen eet, of de dieren die ze eten.

Glyfosaat bespoten gewassen – zelfs bij niet-genetisch gemodificeerde gewassen –  wordt nog steeds gebruikt op veel verschillende voedselgewassen om het droogproces te versnellen ter voorbereiding op de oogst.

De meest voorkomende ‘snel gedroogde’ gewassen zijn: maïs, erwten, sojabonen, vlas, rogge, linzen, triticale, boekweit, koolzaad, gierst, aardappelen, suikerbieten, sojabonen en andere eetbare peulvruchten.

Goede darmbacterieen door probiotica en prebiotica

Bescherm je darmen om zo een ​​optimale immuniteit te ondersteunen

Als je een uitgebalanceerd microbioom hebt, is dat de beste manier om een ​​lekkende darm te voorkomen en een sterke immuniteit te behouden. Het is ook je beste wapen tegen ontstekingen – en alle gezondheidsschade die een ontsteking kan veroorzaken. Dus, om een ​​darmstoornis (waar je mogelijk last van hebt), op te lossen: start met het upgraden en aanpassen van je dieet:

Dit moet je zoveel mogelijk (liefst helemaal) uit je dieet verwijderen:

  • Vermijd waar mogelijk GGO’s en glyfosaat.
  • Vermijd zoete en zetmeelrijke voedingsmiddelen – die de overgroei van slechte bacteriën in je darmen voeden en kunnen leiden tot een lekkende darm.
  • Vermijd ongezonde vetten – zoals transvetten en industriële oliën, die ontstekingen veroorzaken.
  • Vermijd junkfood en bewerkte voedingsmiddelen, die bijna allemaal transvetten, GMO-maïs, GMO-soja of industriële zaadoliën bevatten.
  • Vermijd gluten – dit eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en sommige andere granen, maar ook in sojasaus, seitan, bier en veel verpakt en verwerkt voedsel, kan de darmen irriteren.
  • Vermijd conserveermiddelen en kunstmatige ingrediënten – die jouw microbioom verstoren.
  • Vermijd kunstmatige zoetstoffen – omdat ze je microbioom verstoren met zeer twijfelachtige chemicaliën die geen enkel lichaam ‘nodig heeft’!
  • Vermijd conventioneel gekweekt vlees – dit gevogelte, rundvlees, zuivelproducten en eieren bevatten waarschijnlijk antibiotica en hormonen en zijn waarschijnlijk gevoed met genetisch gemodificeerde maïs of soja.

Waardeer je dieet op met helende voeding

  • Eet gefermenteerd voedsel – zuurkool, kefir (gefermenteerde melk), kimchee (Koreaanse gefermenteerde groenten) of gefermenteerde groenten. Gefermenteerd voedsel bevat natuurlijke bacteriën die ook jouw microbioom beschermen.
  • Voeg prebiotica toe aan je dieet – voedingsmiddelen die de vezels bevatten waarmee goede darmbacteriën zich voeden. Belangrijke prebiotica zijn: tomaten, knoflook, uien, radijs, prei, asperges en aardpeer. Denk er altijd aan om de stengels te eten, want daar zitten veel vezels in. Maak ook eens deze wortelsoep wat een prebiotica bommetje is! 
  • Gebruik vezels in het algemeen en, in het bijzonder, resistent zetmeel, bijvoorbeeld het zetmeel in noten, zaden en peulvruchten die niet afgebroken worden tot glucose en in plaats daarvan de bacteriën in je darmen voeden.
  • Koop biologische producten en vlees  zodat je geen gevaarlijke pesticiden en antibiotica binnen krijgt.
  • Drink bottenbouillon – om de darmen te genezen en te kalmeren.

Lifestyle-upgrades voor het optimaliseren van de gezondheid van je darmen en versterken immuunsysteem :

  • Vermijd indien mogelijk antibiotica – of gebruik kruidenantibiotica, die de onvriendelijke bacteriën beter doden en de vriendelijke microben met rust laten.
  • Vermijd PPI’s – die grote schade aanrichten aan je darmbacteriën.
  • Neem dagelijks een probioticum – capsule of poeder, dat vriendelijke bacteriën bevat om het eigen microbioom aan te vullen. Het nemen van een probioticum is vooral belangrijk als je antibiotica gebruikt.
  • Voeg intermitterend vasten toe aan je lifestyle – onderzoek geeft aan dat intermitterend vasten kan helpen de diversiteit van microben in de darmen te herstellen, de tolerantie tegen “slechte” darmmicroben te verhogen en de integriteit van de darmwand te herstellen.
  • Maak van slaap prioriteit – en krijg er genoeg van, zoals in 7 – 8 uur per nacht.
  • Beweeg! De hele dag door.
  • Vind effectieve manieren om te ontspannen en met stress om te gaan – meditatie, tijd doorbrengen in de natuur, hete baden of sauna’s – als het goed voelt en goed voor je is, doe het dan!

Geschreven door Dr. Frank Lipman – met toestemming vertaald via Soundboard

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!
collageenkookboek wat zie jij er lekker

Collageenkookboek

Bindwijze: Paperback | Taal: Nederlands | sterren voor collageenkookboek reviews reviews en recensies 

€ 22,50  inclusief verzendkosten

Op voorraad  | PostNL

Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Veilige SSL betaalpagina

Vóór 15:00 uur besteld; de volgende dag in huis

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.