fbpx
Lunch recepten
Aantal keer bekeken: 1K
0

Okrosjka: heerlijke courgette – karnemelk soep

Courgette karnemelk soep
Tags: courgette, maaltijdsoep, Russische soep
Deze versie van okrosjka, een Russische gekoelde soep, is gegarneerd met gehakte groenten, eieren, augurken en viskuit.

De pittige karnemelk in dit recept benadrukt de milde zoetheid en lichte plantaardige smaak van courgette. Zoek naar pickled pattypan squash* in een winkel die Midden-Oosten producten verkoopt; als je het niet kunt vinden, vervang dan in blokjes gesneden dille-augurken.

* pickled pattypan squash zijn ingemaakte patisson. De als groente gebruikte vrucht is pompoen-achtig. Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm. In het Nederlands wordt de patisson ook wel tulbandpompoen, keizers- of bisschopsmuts genoemd. Bron: Wikipedia. Wil je zien hoe ze eruit zien? Kijk dan eens op deze link.

Totale bereidingstijd is 3,5 uur. Actieve bereidingstijd is 1 uur.

Voor 6 peronen
Ingrediënten
  • 1 3/4 pond courgette plus 1 kleine courgette
  • 2 kopjes karnemelk
  • 1 eetlepel koosjer zout
  • 6 grote hardgekookte eieren, gepeld
  • 5 eetlepels olijfolie om mee te bakken
  • 1 pond Yukon Gold-aardappelen, in blokjes van 1/4 inch gesneden (ongeveer 2 1/2 kopjes) (De Yukon Gold is een kruimige, bloemige aardappel en is niet altijd even makkelijk in Nederland te krijgen. Daarom kun je voor een andere kruimige aardappel kiezen. Deze heerlijke soep smaakt er niet minder lekker om! Red.)
  • 6 ons pickled pattypan squash, gesneden in kleine blokjes (of kies dus voor gesneden dille-augurken Red.) (ongeveer 1 kopje)
  • 1/4 kopje dun gesneden verse bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dille
  • 6 ons forelkuit of zalmkuit
  • Verse dilleblaadjes, voor garnering
Zo maak je het

Stap 1
Gebruik een stoomoven of stoompan. Bij een stoompan: vul deze met 2,5 cm water; Voeg het inzetstuk toe (water mag de bodem van de mand niet raken). Breng water op middelhoog vuur aan de kook; zet het vuur laag tot medium om het te laten sudderen.

Stap 2
Schil ondertussen 1 3/4 pond courgette en snijd ze in stukken van 5 cm dik. Leg de courgettestukjes plat in het stoommandje. Dek af en stoom tot courgette gaar is, ongeveer 15 minuten. Doe de courgette in een middelgrote kom; laat 10 minuten afkoelen.

Stap 3
Breng courgette (inclusief eventuele vloeistof uit de courgette die zich in de kom heeft verzameld) over in een blender; voeg karnemelk toe. Verwerk tot een gladde massa, ongeveer 25 seconden. Duw het pompoenmengsel met de bodem van een pollepel door een fijn gaaszeefje in een grote kom; gooi wat in het zeefje overblijft weg. Herhaal de persprocedure een tweede keer tot de soep heel glad is. Roer 1 3/4 theelepels zout erdoor. Zet onbedekt in de koelkast voor ongeveer 2 uur.

Stap 4
Snijd 5 eieren in dunne plakjes; doe ze in een kleine kom en roer er voorzichtig 1/4 theelepel zout door. Snijd het resterende ei in de lengte in 6 plakjes. Leg de plakjes ei opzij.

Stap 5
Snijd de resterende kleine courgette in kleine blokjes: een halve kop vol (Bewaar de overgebleven courgette voor een andere keer). Verhit een grote gietijzeren koekenpan op hoog vuur tot zeer heet, ongeveer 4 minuten. Voeg 1 eetlepel olie toe. Voeg courgetteblokjes toe; bak en roer regelmatig, tot ze knapperig gaar zijn, ongeveer 2 minuten. Breng over naar een middelgrote kom. Voeg 3 eetlepels olie en aardappelen toe aan de pan. Kook, af en toe roerend, tot de aardappelen gaar en bruin zijn, 12 tot 14 minuten. Laat 15 minuten afkoelen. Breng de aardappelen over in een kom met courgette en roer de ingelegde pattypan-pompoenblokjes, bieslook, dille, resterende 1 eetlepel olie en resterende 1 theelepel zout erdoor.

Stap 6
Schep ongeveer 3/4 kop gekoelde courgettesoep in elk van de 6 ondiepe kommen. Verdeel de porties gelijkmatig met aardappelmengsel, gehakte eieren, plakjes ei en kuit. Garneer met dilleblaadjes.

Foto: Greg DuPree | Recept: BONNIE MORALES | Met toestemming vertaald van Soundboard

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.