fbpx
Kennis over huid & voeding

Eet je stress vaarwel

Aantal keer bekeken: 1K views
Geen reacties
Tags: anthocyanen, antioxidanten, collageen, collageen aanmaak, eiwit, kamille thee, stress
Verminder stress door specifieke voeding te eten

Als je het collageenkookboek hebt gelezen, weet je inmiddels wat de gevolgen van stress zijn op je huid, de aanmaak van collageen en op je lichaam. In dit blog ga ik verder in op bepaalde voedingstoffen die kunnen helpen bij het verminderen van stress. Veel van deze voedingsstoffen zijn ook goed voor de collageen aanmaak. Dubbel effect dus!

Als je gestrest bent, heb je vaak trek in het zogenaamde ‘comfort-food’. Denk aan afhaalmaaltijden, voedingsmiddelen met veel vet zoals chips, geen kleine porties maar juist heel veel eten, zoete voedingsmiddelen en alcohol.

Laten we eerlijk zijn – we hebben allemaal wel eens troost gevonden in een smakelijke maaltijd, een flesje bier of een glas wijn toen we stress hadden of ergens overstuur van waren. Maar dit is natuurlijk geen permanente oplossing.

Wanneer je ongezonde voeding eet, kun je je tijdelijk beter voelen. Maar op de lange termijn zul je je juist slechter voelen.

Als je lichaam niet de juiste voeding krijgt zul je je minder energiek voelen en ja vaak minder goed kunnen concentreren. Dit alles kan tot nog meer stress leiden.

Voedingsmiddelen die stress bestrijden

Als je de laatste tijd meer gestrest bent dan normaal, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen het beste zijn om te kiezen en welke juist te te vermijden als het gaat om het bestrijden van stress en je te helpen omgaan met gevoelens van stress en angst.
De beste manier om stress te bestrijden, is door een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen dat een gematigde hoeveelheid (kleinere porties dus) bevat van elk van de verschillende voedselgroepen.

Het aanvullen van je bestaande voedingspatroon met voedingsmiddelen zoals volle granen, bladgroenten en magere eiwitten, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam de optimale hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgt om zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen te bestrijden.

Als het gaat om het kiezen van de juist voedingsstoffen, hebben sommigen een aantal geweldige eigenschappen die het lichaam helpen om stress te bestrijden. Enkele van de beste stressverlagende voedingsmiddelen zijn:

Avocado – Avocado’s zijn een heerlijke en veelzijdige vrucht die op verschillende manieren kan worden gegeten, of je ‘m nou schilt en zo op eet of verwerkt in sauzen, dressings en dipsauzen of in een smoothie. Deze voedzame vruchten hebben de eigenschap om je lichaam stressbestendig te maken, dankzij hun hoge glutathiongehalte dat de opname van bepaalde vetten die oxidatieve schade veroorzaken, blokkeert. Avocado’s bevatten ook meer vitamine E, foliumzuur en bètacaroteen dan welk ander fruit dan ook, wat hun stressverlagende eigenschappen versterkt.

Bosbessen – Als je je gestrest voelt en daardoor naar snacks grijpt, is het ruilen van chocolade of chips voor een van de beste superfoods een geweldige manier om je te helpen omgaan met stress. Bosbessen bevatten namelijk enkele van de hoogste niveaus aan antioxidanten, met name anthocyanine, wat betekent dat deze bes in verband is gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder een scherpere cognitie, betere focus en een helderdere geest. Dit kan allemaal helpen om beter om te gaan met spanning. Bovendien remmen anthocyanine de enzymen die collageen in je huid afbreken. Snel aan de bes dus!

Kamille thee – Natuurlijk gaat het niet alleen om wat je eet als het gaat om het beheersen van stress; wat je drinkt, kan ook spanning die je voelt verlichten of verergeren. Het drinken van dranken met veel suikers en cafeïne, zoals koffie, energiedrankjes of frisdrank, kunnen je stressniveau zelfs verhogen als je ze regelmatig drinkt. Kamille thee wordt al lang gebruikt als natuurlijke rustgever vóór het slapengaan. Ook is kamille thee gebruikt in klinische onderzoeken, die hebben vastgesteld dat kamille thee effectief is bij het verminderen van de symptomen van gegeneraliseerde angststoornis.

Chocolade – Hoewel het meestal wordt gezien als een ongezonde traktatie, is er een onmiskenbaar verband tussen chocolade en onze stemming. Studies hebben aangetoond dat het eten van chocolade je zelfs gelukkiger kan maken. Dat betekent echter niet dat je elke keer als je gestrest bent een chocoladereep moet eten. Chocolade werkt het beste als ontstresser als je het met mate eet en als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Vooral pure chocolade is het beste voor je, omdat het meer flavonolen en polyfenolen bevat, twee enorm belangrijk antioxidanten die stress kunnen helpen bestrijden! Wat deze stofjes in chocolade ook nog kunnen betekenen voor het collageen in je huid, lees je in het collageenkookboek.

RundvleesGras gevoerd rundvlees is niet alleen vriendelijker voor de planeet en voor dieren, het is ook goed voor mensen. Het vlees van met gras gevoerde runderen biedt een enorm scala aan antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E, die je lichaam kunnen helpen stress en angst te bestrijden. Een andere reden om voor natuurvlees en/of grasgevoerd rundvlees te kiezen is, dat dit vlees minder vet bevat en juist hoger zit in het omega-3 gehalte.

Havermout – Havermout is geweldig omdat het een heerlijk troostmaaltijd kan zijn, maar het heeft ook een groot aantal gezonde eigenschappen om je echt van binnenuit beter te laten voelen. Havermout is een complex koolhydraat dat ervoor zorgt dat je hersenen hogere niveaus van het feel-good hormoon serotonine zal produceren, waardoor je je rustiger en minder gestrest voelt. Studies hebben aangetoond dat kinderen die havermout als ontbijt eten, over het algemeen veel scherper zijn ’s ochtends op school vergeleken met kinderen die alternatieve ochtendmaaltijden hadden.

Walnoten – Als je op zoek bent naar een gezonde snack waarmee je je stressniveaus beter onder controle kunt houden, zijn walnoten een goede keuze. De zoete, aangename geur van walnoten valt niet te ontkennen en ze zijn een lekker, gezond tussendoortje. Walnoten zijn veelzijdig en prima te verwerken in salades, of maak eens een walnotencake.

Pistachenoten – een anderen noot dat geweldig is als tussendoortje en dat ook op lange termijn kan helpen bij het bestrijden van stress, zijn pistachenoten. Studies hebben aangetoond dat het simpelweg eten van twee kleine porties pistachenoten per dag de vaatvernauwing kan verminderen als je gestrest bent, waardoor je hart minder onder druk komt te staan ​​door je bloedvaten verder te verwijden. Daarnaast kan de ritmische, repetitieve handeling van het kraken van pistachenoten eigenlijk heel therapeutisch zijn! 😉

Groene bladgroenten – groene bladgroenten zouden een cruciaal onderdeel moeten zijn van je dieet. Naast dat ze meehelpen om stress te reduceren, zitten bladgroenten vol met voedingsstoffen en antioxidanten die helpen om ziekten te bestrijden. Je zult je gezonder en energieker voelen wanneer je meer groene bladgroenten eet.

Donkere bladgroenten, bijvoorbeeld spinazie, zijn vooral goed voor je omdat ze rijk zijn aan foliumzuur, wat je lichaam helpt om meer stemmingsregulerende neurotransmitters te produceren, zoals serotonine, een ‘feelgood’- stofje. Door bladgroenten een onderdeel van je dieet te maken, zul je je over het algemeen gelukkiger en minder gestrest voelen.

Gefermenteerd voedsel – last but not least, het eten van gefermenteerd voedsel zoals yoghurt kan helpen om je darmen gezond te houden, wat op zijn beurt weer zal helpen om je mentale gezondheid te verbeteren en stressniveaus te verminderen. De gunstige bacteriën die in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kombucha voorkomen, hebben een direct effect op de chemie in je hersenen en sturen er positieve stemmings- en gedragsregulerende signalen naar toe via de nervus vagus.

Stel je dieetplan samen

Het verstandig plannen van uw maaltijden is de sleutel om niet alleen lichamelijk en gezond te blijven, maar ook om mentaal sterk te blijven en uw stressniveau het beste te kunnen beheersen.

Een goed voorbeeld van een gezond, stressverlagend menu zou zijn:

Ontbijt: Havermout met bessen of een fruitsmoothie met avocado en bessen.
Halverwege de ochtend snack: Yoghurt zoals SKYR of Griekse yoghurt met fruit of een handvol pistachenoten.
Lunch: Een volkoren pastasalade gevuld met veel bladgroenten Middagsnack: Pure chocolade
Diner: Vlees van met gras gevoederd runderen met groenten Voor het slapengaan: Kamille thee

Natuurlijk hoef je je niet aan dit menu te houden – maar het geeft je even een idee van hoe een dagmenu eruit kan zien! Het is wel altijd belangrijk om niet teveel te eten, als het gaat om noten, chocolade, yoghurt of avocado! Zoals men altijd zegt: “Je bent wat je eet” – dus zorg ervoor dat je in de eerste plaats kiest voor voedsel dat goed is voor je mentale gezondheid.

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Misschien vind je dit ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.