fbpx
Kennis over huid & voeding

Oude mythen over eiwitten doorbroken

Aantal keer bekeken: 914 views
Geen reacties
Tags: collageen, collageen aanmaak, eiwit, eiwitrijk, plantaardig, vegan, Vegetarisch

Geschreven door Sethu Vaidyanathan & Parag Agarwal | – met toestemming vertaald van Sounboard/Poshan

Dacht je dat proteïne alleen afkomstig is van een niet-vegetarisch dieet? In dit blog doorbreken we deze mythe

Wist je dat hemoglobine, een primaire zuurstofdrager in het bloed, in feite een eiwit is? Hoewel we misschien wat basiskennis hebben over wat eiwit is en hoe belangrijk het is voor een uitgebalanceerd dieet, hoeveel weten we dan echt over de rol die het speelt bij het fit houden van ons lichaam?

Eiwit bestaat uit lange ketens van aminozuren en is ook cruciaal voor de groei, kracht en het herstel van ons lichaam. Het kan structureel (zoals collageen) of hormonaal (zoals insuline) zijn en kan ook als drager (zoals hemoglobine) of als enzymen werken. Enzymen zijn katalysatoren en stellen ons lichaam in staat om chemische reacties en stimuli voor onze omgeving te genereren. Eiwit kan ook fungeren als neurotransmitter. Esthetisch gezien is het ook van vitaal belang voor de ontwikkeling van onze spieren, huid, botten en haar, en vormt het daarom een ​​onmisbaar onderdeel van onze gezonde voeding.

De aanbevolen dagelijkse inname of Dietary Reference Intake (DRI) van proteïne is 0,8 gr per kg lichaamsgewicht. Dit komt neer op 56 gram per dag voor een gemiddelde volwassen man en 46 gram per dag voor de gemiddelde volwassen vrouw. Voor een goede gezondheid, en om aan de dagelijkse inname te voldoen, hoeft slechts ongeveer één op de tien calorieën die we consumeren uit eiwitten te bestaan. Een plantaardig dieet met groenten, bonen, granen, noten en zaden past gemakkelijk in onze eiwitbehoeften. De meeste van deze voedselgroepen zijn eiwitrijk en kunnen voldoende voldoen aan de voorgestelde inname.

Hoe komt het dat we zijn gaan geloven dat het vegetariërs niet altijd lukt om voldoende eiwitten binnen te krijgen en niet-vegetariërs wel? Waarom gaan we ervan uit dat een plantaardig dieet ons niet in die behoefte kan voorzien?

Een goed plantaardig dieet kan meerdere gezondheidsvoordelen opleveren, zoals:

  • 3 / 4 – 1 / 2 lagere hoge bloeddruk
  • 2 / 3 lager risico op type 2 diabetes
  • 15-20% lager risico op kanker
  • Aanzienlijk lager cholesterolgehalte

Een uitgebalanceerde inname van eiwitrijk voedsel zoals bruine bonen en sojavlees, kikkererwten, linzen, quinoa, tempeh, tofu en pinda’s kan gezond genoeg zijn voor een plantaardige levensstijl.

Begeleid door een diëtiste, kan een veganistisch dieet helpen bij het aanpakken van obesitas, diabetes en hartaandoeningen en bevat vaak meer antioxidanten en vezels dan een standaard dieet. Het één keer per week vervangen van vlees, zuivel en eieren door plantaardige eiwitten kan helpen bij het voorkomen of zelfs het omkeren van chronische gezondheidsproblemen.

Atleten hebben normaal gesproken meer eiwitten nodig dan mensen die niet tot weinig sporten. Er is echter geen bewijs dat ze een hoger eiwitpercentage nodig hebben in vergelijking met andere macronutriënten in hun dieet om hun prestatieniveau te verbeteren. Met andere woorden, de meeste atleten moeten gewoon meer eten. De eiwitbehoefte van atleten varieert zelden per soort sport. Normaal gesproken wordt voor een kg lichaamsgewicht over het algemeen 1,2 gram eiwit aanbevolen (vanaf typisch 0,8 gram eiwit / kg lichaamsgewicht), en zelfs tot 2,0 gram voor personen die deelnemen aan bepaalde evenementen.

Het consumeren van plantaardig voedsel is niet alleen gunstig voor de gezondheid van een individu, maar ook voor ons milieu. Het zou kunnen voorkomen dat ontelbare dieren worden afgeslacht voor hun vlees dat voor commerciële doeleinden wordt geleverd.

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 80,3 miljard landdieren gefokt en geslacht voor voedsel om 7,8 miljard mensen te voeden. In totaal worden elk uur bijna 1,1 miljoen dieren gedood voor voedsel. Door een plantaardig dieet aan te nemen en nee te zeggen tegen vlees, konden we een einde maken aan de gruwelijke praktijk van het slachten van dieren.

Dierlijke landbouw draagt ​​ook bij aan de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, waterverontreiniging en luchtverontreiniging. Veehouderijen zorgen voor bijna 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Deze fabrieken gebruiken ook enorme hoeveelheden water, waardoor vuil water onze schone waterwegen en systemen vervuilt.

Leuk weetje : terwijl de productie van 1 kg kip bijna 4325 liter water zou verbruiken, zou de productie van 1 kg granen slechts 1644 liter verbruiken. Wat we consumeren en wat we produceren, heeft direct of indirect invloed op de manier waarop we onze middelen gebruiken en de wereldwijde omgeving beïnvloeden.

Al met al kan een plantaardig dieet je gezondheid ten goede veranderen en ook de toestand verbeteren van dieren die lijden aan wrede behandeling, misbruik, vervuiling en veranderingen in het milieu over de hele wereld.

(De auteurs zijn mede-oprichters van Ahimsa Trust, die een campagne ‘Plants Are Power’ voert die pleit voor het voordeel van plantaardig leven voor de gezondheid van mens, dier en milieu.)

Collageenkookboek Wat zie jij er lekker uit cover

Astrid Koole
Wat zie jij er lekker uit!
Collageenkookboek
Nederlands Paperback |9789090330433| Druk: 1 april 2020 | 200 pagina’s

sterren voor collageenkookboek reviews

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Ontdek hoe je eenvoudig… meer

€ 22,50

Dit vind je misschien ook leuk:
Vond je deze informatie nuttig?
Deel het met je vrienden!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.