fbpx
Diner recepten
Aantal keer bekeken: 1K
0

Gevulde Poblano pepers uit de oven

gevulde poblano paprika
Tags: capsaïcine, collageen aanmaak, gevulde paprika's, koriander, ovengerecht

Een feest van smaken en kleuren, deze gevulde poblano pepers uit de oven!

Hoofdgerecht voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen.

Ze zijn smaakvol, absoluut prachtig en verrassend eenvoudig te maken.

Deze gevulde Poblano pepers stellen je nooit teleur. Ze zijn super lekker en ze zien er leuk uit. De combinatie van pepers, gekookte kip en gesmolten kaas is fenomenaal. En hoewel het misschien een ingewikkeld recept lijkt om te maken, is het eigenlijk vrij eenvoudig, vooral als je voorgekookte kip gebruikt.

Ik start met de uitleg over de ingrediënten, daarna beschrijf ik hoe je de gevulde paprika’s kan maken. Als je deze uitgebreide uitleg liever overslaat, kun je ook direct naar de ingrediëntenlijst en het recept gaan door hier te klikken.

Wil je eerst weten hoe gezond Poblano pepers zijn? Kijk dan hier en scroll daarna weer terug naar boven om het recept te lezen.

Ingrediënten voor 4 gevulde Poblano pepers uit de oven

Je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig om deze smakelijke gevulde poblanos te maken. De volledige lijst en de exacte afmetingen zijn opgenomen in de onderstaande receptenkaart. Hier is een overzicht en enkele opmerkingen:

Olijfolie: ik hou van koken met deze smaakvolle olie. Je kunt ook avocado-olie gebruiken, deze heeft een hoger rookpunt en een neutrale smaak.

Poblano pepers: ze zijn overal verkrijgbaar in supermarkten, meestal direct naast de paprika’s.

Tomaten: probeer rode, rijpe maar  wel stevige tomaten te kopen.

Ui en knoflook: snijd deze beide zo fijn mogelijk. Gebruik anders gewoon de keukenmachine om de ui te hakken.

Kruiden: het originele recept is met koosjer zout maar je kunt natuurlijk ook himalayazout gebruiken. Verder in het recept: gedroogde oregano en gemalen komijn. Zorg ervoor dat de kruiden vers zijn! Een oud kruid kan een gerecht gemakkelijk verpesten.

In kleine stukjes gesneden, gekookte kipfilet: gebruik altijd kipstukjes zonder vel. Die textuur werkt namelijk niet voor dit recept.

Geraspte kaas: ik gebruik mozzarella en cheddar. Je kunt experimenteren met andere kazen zoals fontina, asiago en provolone. Deze zijn allemaal lekker in dit recept.

Koriander: verse koriander geeft dit gerecht een geweldige smaak. Als je niet van koriander houdt, kun je in plaats daarvan peterselie gebruiken.

gevulde poblano paprika

Hoe maak je ze?

Hoe maak je gevulde poblano pepers? Het is een verrassend eenvoudig recept. De gedetailleerde instructies zijn opgenomen in de onderstaande receptenkaart. Hier is een overzicht van de stappen:

  1. Je begint met het zachtjes bakken van tomaten, uien, knoflook en kruiden in olijfolie.
  2. Vervolgens haal je de pan van het vuur en meng je de kleine stukjes gekookte  kip en mozzarella erdoor.
  3. Stop nu het smakelijke kippenmengsel in de poblanos en zet ze in de oven.

De allerlaatste stap is om wat cheddarkaas over de schaal te strooien en te braden om de kaas te smelten.

Serveersuggestie voor de gevulde groene pepers

Je kunt gevulde poblano pepers als voorgerecht serveren, één per persoon. Maar ik serveer er vaak twee per persoon als hoofdgerecht, met een simpel bijgerecht zoals rucola-salade of tomatensalade.

Als je wilt, kun je ze serveren met toppings zoals salsa, zure room of guacamole.

Variaties

Ik hou van dit recept zoals het is en maak het bijna altijd zoals in dit recept omschreven. Maar als je op het basisrecept wilt variëren, volgen hier een paar ideeën:

  • Je kunt gekookt en uitgelekt rundergehakt gebruiken in plaats van kip.
  • In plaats van mozzarella door de vulling te mengen, kun je zachte roomkaas of een geraspte Mexicaanse kaasmix gebruiken.
  • Hetzelfde recept kan worden gemaakt met paprika’s voor degenen die niet van pittig eten houden.

Veel gesteld vragen over dit recept

Wat zijn poblano pepers?
De Poblano is een Mexicaanse peper met een mild pittige bite. Maar door de grootte en breedte van de peper heeft het meer weg van een paprika. Oorspronkelijk komt de Poblano uit de staat Puebla, Mexico. Het is dan ook een bekend product in de Mexicaanse keuken.

Zijn poblano pepers erg pittig?
Poblanos hebben een rijke smaak, een vlezige textuur en zijn mild tot middelhoog pittig.

Als je niet van pittig eten houdt, kun je dezelfde lekkere kipvulling zeker gebruiken om zoete paprika’s mee te vullen.

Kunnen poblano pepers je handen verbranden?
Ja. Hoewel ze vrij mild zijn, bevatten ze capsaïcine, wat voor sommige mensen erg irriterend kan zijn. Ik raad aan om handschoenen te dragen als je de poblano pepers vastpakt.

Kun je poblano pepers rauw eten?
Dat kan, maar ze smaken veel beter als ze gaar zijn. Koken verzacht ook hun buitenste schil, die behoorlijk vezelig kan zijn.

Restjes bewaren

Bewaar restjes van deze gevulde pepers niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast, in een afgesloten bakje. Verwarm ze opnieuw in de oven van 150 °C. De restjes zijn overigens super lekker!

popblano paprika

Voorbereidingstijd: 20 min | Kooktijd 30 min | Rusttijd 5 min | Totale tijd 50 min

Ingrediënten voor 4 gevulde pepers!
  • 1 theelepel olijfolie (voor in de pan)
  • 4 middelgrote poblano pepers
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 middelgrote tomaten, in blokjes gesneden en vruchtvlees verwijderd
  • ½ middelgrote ui, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel gehakte verse knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel koosjer zout of himalyazout
  • 2 kopjes gekookte kipfilet, ‘versnipperd’ dus heel fijn gesneden
  • 1 kopje magere mozzarella, versnipperd
  • ½ kopje gesneden verse koriander
  • ½ kopje cheddar, versnipperd

Hoe maak je ze?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een grote omrande oven- cq grillveilige bakplaat met folie en bestrijk deze met een beetje olijfolie.
  2. Spoel de poblanos af en droog ze af. Snijd een dun plakje van de bovenkant en verwijder het klokhuis en de zaadlijsten. Snijd een gleuf langs de zijkant van elke paprika. Leg ze opzij.
  3. Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de tomaten, ui, knoflook, oregano, komijn en zout toe. Bak, vaak omscheppend, tot de vloeistoffen zijn verdampt, ongeveer 7 minuten.
  4. Haal van het vuur en roer de kip, de mozzarella en de koriander er doorheen. Meng goed.
  5. Verdeel de vulling over de pepers, voeg deze van boven toe en druk op de vulling zodat je de hele paprika gevuld krijgt.
  6. Leg de gevulde pepers op de voorbereide bakplaat. Bak tot de poblanos zacht zijn en op sommige plaatsen bruine verkleurngen ziet (het originele recept zegt hier: bak totdat je verkoolde stukjes ziet, maar zwart aangebrand is zeer slecht voor je gezondheid!!! Red.). Duur is ongeveer 20-25 minuten (de geur zal geweldig zijn!).
  7. Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven op grillen. Bedek de pepers met de cheddarkaas en gril tot de kaas gesmolten is, ongeveer 2 minuten.

Laat 5 minuten rusten alvorens te serveren. Enjoy!

OPMERKINGEN
Het is een goed idee om handschoenen te dragen tijdens het hanteren van poblano pepers om te voorkomen dat de chili peper je huid verbrandt.
Als je niet van pittig eten houdt, kun je hetzelfde recept maken met paprika.
Naast oregano en komijn voeg ik soms gerookte paprika toe aan dit gerecht. Het is echt lekker!

Recept en afbeelding van Vered DeLeeuw van HealthyRecipesBlog. Met toestemming vertaald van Soundboard.

Tip van

Zijn Poblano pepers / paprika’s gezond?

Poblano pepers zijn rijk aan vitamine C en aan vitamine A. Je lichaam heeft vitamine C nodig om collageen aan te maken. Vitamine C is evenals vitamine A ook een krachtige antioxidant. Poblano-pepers bevatten meer vitamine A en vitamine C dan een portie sinaasappels van vergelijkbare grootte.

Het is belangrijk op te merken dat bij veel van de gerechten waarin Poblano-pepers worden verwerkt, de pepers worden gekookt of gebakken. Verschillende kookmethodes kunnen de voedingswaarde van bepaalde voedingsmiddelen drastisch verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat koken en bakken tot 34 procent van de vitamine C uit groenten en fruit verwijdert.

Immuunsysteem en vitamine A

Poblano pepers kunnen zelfs helpen om je immuunsysteem sterker te maken. Vitamine A speelt namelijk een belangrijke rol in de immuunrespons van het lichaam op bijvoorbeeld verkoudheid en griep. ​

Vitamine A reguleert de genen die verband houden met de reacties van het immuunsysteem, dus het is een belangrijke vitamine om regelmatig binnen te krijgen uit voeding. Overigens niet alleen uit de Poblanno peper – lees waarom niet bij ‘let op!’ in de laatste alinea.

Capsaïcine

Capsaïcine is de verbinding die de warmte in hete pepers produceert.
Het heeft veel voordelen, waaronder het vermogen om kankercellen te bestrijden.

Afvallen met deze groene peper/paprika? Capsaïcine activeert bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren.

Koriander

Koriander is absoluut een van mijn favoriete kruiden! Ik vind het heerlijk!
Daarnaast is het ook super gezond. Zo bevat dit kruid vitamine A, verschillende B-vitaminen (waaronder foliumzuur), vitamine C en E. Het kruid is rijk aan ijzer en magnesium.  Al deze goede stofjes helpen bij de collageen synthese.

Let op!
Paprika / peper behoort tot de familie van de nachtschade, net als bijvoorbeeld aardappel, tomaat en aubergine. Dit kan gezond, maar ook ongezond zijn. Nachtschades produceren namelijk gifstofjes die hen beschermen tegen vraat door dieren. Als mensen deze planten eten, kunnen ze ook reageren op deze stofjes. Je kunt last krijgen van oprispingen, je darmen kunnen ‘opspelen’ en heel soms kun je er huiduitslag door krijgen. De een zal hier natuurlijk meer last van hebben dan de ander. Paprika is gezond, maar eet het niet te vaak en met deze informatie wordt het weer eens  overduidelijk: variatie in je voedingspatroon is het allerbelangrijkste!

Dit vind je misschien ook leuk:
Collageen kookboek Wat Zie Jij Er Lekker Uit!

Een mooiere huid van binnenuit met het eerste collageenkookboek van Nederland! Bestel het boek hier >>

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.